Lancering Uniek Sporten Thuis, om barrières te doorbreken

03 SEP 2024 08:00 | Fonds Gehandicaptensport Nederland

Toegankelijkheid tot sport voor mensen met een beperking vergroten

Uniek Sporten Thuis is een nieuwe website met workouts, speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking. Gisteren is dit programma officieel gelanceerd tijdens de themabijeenkomst ‘Onbeperkt Sporten, Onbeperkte Toegankelijkheid’ in het TeamNL Huis in Parijs. Paralympisch atleet Noah Mbuyamba trapte de lancering af met een live workout. Het doel van Uniek Sporten Thuis is om de toegankelijkheid tot sport voor mensen met een beperking te vergroten.

Voor sporters met een beperking door sporters met een beperking

Sporten en bewegen zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, ook voor mensen met een beperking. Uniek Sporten Thuis is ontworpen om barrières te doorbreken en biedt ondersteuning om sportieve doelen te bereiken, ongeacht de beperking. Het programma biedt een breed scala aan workouts voor zowel beginners als gevorderden. Deze workouts zijn specifiek afgestemd op verschillende beperkingen en worden gegeven door trainers die zelf ook een beperking hebben.

Zij delen hun kennis en ervaring om een optimale sportervaring te bieden. Op Uniek Sporten Thuis kom je bekende trainers tegen zoals acteur en trainer in gebarentaal Robin Frings of paralympische atlete Noëlle Roorda. De workouts zijn onderverdeeld in zeven verschillende categorieën, gebaseerd op specifieke beperkingen: blind/slechtziend, chronische klachten, verminderde armfunctie, rolstoelgebruik met verminderde of volledige armfunctie, verminderde beenfunctie en doof/slechthorend.

In beweging krijgen

De officiële lancering van Uniek Sporten Thuis in het TeamNL Huis werd gedaan door Arjo Wijnhorst, founding father van Uniek Sporten en markeert een belangrijke stap richting een inclusievere sportwereld. Paralympisch atleet Noah Mbuyamba, die afgelopen zaterdag al actief was bij het verspringen, is één van de trainers van Uniek Sporten Thuis. Tijdens de lancering gaf hij een live workout aan het aanwezige publiek, waaronder het ministerie van VWS, om de groep letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.

Uniek Sporten Thuis is ontwikkeld met steun van het Bartiméus Fonds en zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Daarom zijn de workouts in het programma volledig gratis. Alle oefeningen zijn voorzien van audiodescriptie en daarnaast zijn de workouts voor doven en slechthorenden voorzien van gebarentaal en ondertiteling. Mensen met een beperking kunnen zich eenvoudig registreren via www.unieksporten.nl/thuis

Uniek Sporten is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport en de 336 gemeenten in samenwerking met Rabobank, Nederlandse Loterij, NOC*NSF en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Voor meer informatie over Fonds Gehandicaptensport en Uniek Sporten kunt u terecht bij Gwen Verhaegh. M: 06-48120240 E: gwen@fondsgehandicaptensport.nl.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen