'Verwarring over laadpalen schaadt consumentenvertrouwen en vertraagt energietransitie'

11 OKT 2024 12:32 | Windkracht5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Naïma Kassem

Aanleiding:
Er verdwijnen juist weer laadpalen langs de snelweg - AutoWeek

Deze week berichtten diverse media dat laadpalen langs de snelweg in groten getale zouden verdwijnen. Die berichtgeving was niet alleen onvolledig, maar zorgt ook voor onnodige onzekerheid bij consumenten over de beschikbaarheid van laadpunten. 

In werkelijkheid gaat het om slechts 20 laadpalen die het afgelopen jaar zijn verdwenen door ontbrekende vergunningen, terwijl er meer dan 1000 nieuwe snellaadstations bij zijn gekomen. Per saldo is er dus een flinke groei in het aanbod, maar dit soort verwarring komt op een slecht moment.

Elk juridisch gevecht is zonde

We hebben juist een grote uitdaging om het laadnetwerk uit te breiden en ons elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Elk uur dat besteed wordt aan het verwijderen of juridisch bevechten van laadpalen, kan niet worden ingezet voor de broodnodige opschaling van onze infrastructuur. Dit is een verspilling van kostbare tijd en middelen, terwijl we die hard nodig hebben voor de energietransitie. 

Daarnaast lobbyen enkele gevestigde fossiele brandstofaanbieders ervoor dat laadstations verplicht ook fossiele brandstoffen aanbieden, zogenaamd om de consument te beschermen. Dit legt echter druk op de vrije markt en belemmert nieuwe spelers, wat uiteindelijk de concurrentie beperkt. Dergelijke maatregelen zorgen voor vertragingen en schaden het consumentenvertrouwen, juist op een moment dat heldere en eerlijke communicatie cruciaal is om de energietransitie te bevorderen.

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek