Burgemeester Wienen ontvangt eerste Zilveren Dukaat voor Amsterdamse Poort in Haarlem

03 APR 2024 14:23 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Vandaag heeft burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, het eerste exemplaar van de Zilveren Dukaat voor de Amsterdamse Poort in Haarlem ontvangen. De dukaat is onderdeel van een nieuwe serie van de Koninklijke Nederlandse Munt, die focust op Nederlandse stadspoorten en toegangswegen. De Zilveren Dukaat is direct te bestellen op www.knm.nl.

De Zilveren Dukaat is een uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt, die wordt gemaakt in opdracht van het Ministerie van Financiën. De serie gaat langs alle twaalf provincies en licht één stadspoort of historische toegangsweg uit. De Amsterdamse Poort in Haarlem, welke dateert uit de 14e eeuw, is de enige van twaalf middeleeuwse poorten in Haarlem die nog overeind staat.

De Amsterdamse Poort, ook wel Spaarnwouderpoort genoemd, is de eerste Haarlemse poort die in een document wordt vermeld. Historici hebben met onderzoek verschillende overblijfselen van een oude stadsmuur aan de voet van de poort gevonden. Kenau Simonsdochter zou op deze muren hebben gestaan tijdens de Spaanse aanval in de Tachtigjarige Oorlog.

Ontwerp van de Zilveren Dukaat

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Amsterdamse Poort’ staat hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre, voor de stadspoort. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het opschrift: MO.NO.ARG.REG.BELGII.HOL SEP’  ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’ staat voor: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. HOL.SEP staat voor de provincie Noord-Holland. Op de keerzijde staat het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal 2024. Het opschrift luidt: ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Op deze zijde staat ook het munthuis- en muntmeesterteken.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws