Utrechters zetten zich ruim 2.7 miljoen uur per maand in voor een betere leefomgeving

17 NOV 2023 08:01 | Katalys

In Utrecht zetten meer dan 240.000 mensen zich in om hun eigen omgeving gezelliger, groener en veiliger te maken, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction in opdracht van Katalys. Maandelijks besteden mensen in deze provincie hier ruim 2.7 miljoen uur aan. 59% ondervindt obstakels bij hun inzet om de leefbaarheid te versterken. Dit is onder het landelijk gemiddelde van 63%

Uit het onderzoek komen een aantal opvallende zaken naar voren, vooral als het gaat om de motivatie om zich in te zetten. Samen de buurt schoonhouden heeft prioriteit bij de Utrechters. Wel 12% van de ondervraagden geeft aan hier mee bezig te zijn. Iets leren van de activiteiten is voor de Utrechters met 13% ook een belangrijke motivatie. Samen met de buren planten en groen verzorgen doet het ook goed met 8%. En in Utrecht zorgt 4% voor meer kleur in de buurt, dat is veel kleurrijker dan het landelijk gemiddelde dat op 1% ligt.

Het onderzoek van Motivaction toont ook aan dat mensen tegen veel obstakels aanlopen. In Utrecht geeft 14% aan dat de samenwerking met de gemeente moeizaam gaat. En ook de wachttijd bij de gemeente wordt gezien als een belemmering, aldus 13% van de ondervraagden. Verder zijn persoonlijke omstandigheden (13%), te weinig mensen om het werk mee uit te voeren (11%) en gedoe binnen het bestuur (10%) redenen die de werkzaamheden belemmeren.

Op 16 november was er een bijeenkomst van Katalys in het Provinciehuis in Utrecht. Daar werd ingegaan op de obstakels die mensen ondervinden in allerlei functies met betrekking tot buurtinitatieven. Gedeputeerde Rob van Muilekom was ook aanwezig en ging in gesprek met de aanwezigen. "Een tikje professionele ongehoorzaamheid helpt bewonersinitiatieven al snel verder. Zeker die mensen die niet zo veel hebben met ingewikkelde woorden, formulieren of modellen. Bewoners hebben ons als partners nodig. Dat maakt ons eigen werk ook mooier en beter" aldus een enthousiaste deelnemer. 

Katalys

Katalysvoorheen KNHM foundation of Heidemaatschappij, zet zich al 135 jaar in voor krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. Deskundige adviseurs geven advies aan mensen met plan voor hun omgeving, verstrekken maatschappelijke financieringen en organiseren jaarlijks Kern met Pit.  

—————————————————————————————————————

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Wilt u meer informatie of een uitgebreider overzicht van de cijfers van het Motivaction onderzoek, neem dan contact op met Eline Maarse op 06-18803650 of eline@prettyinpinkpublicity.nl

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws