Software Pepperflow helpt gemeente bij verkiezing Beste Overheidsorganisatie
ELST – Beter en vaker inzicht geven in wat de gemeente belooft en doet. Via apps, website en social media. Aan burgers, bedrijven en gemeenteraad. Dat is waar de Gelderse gemeente Overbetuwe in uitblinkt en waar ze de nominatie voor Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2017 mede aan te danken heeft.
,,Bij alles wat we doen denken we: wat zouden onze inwoners en bedrijven daarvan vinden? Mensen kennen onze ambtenaren en bestuurders. Wij weten wat er bij hen leeft en verwerken dat in onze dienstverlening. Dat uit zich in een partnerschap waarin we samen optrekken en samen problemen oplossen,” schetst wethouder Wijnte Hol van financiën en belastingen de bestuurlijke sfeer in de 47.400 inwoners tellende gemeente.
Overbetuwe staat bekend om zijn lage lokale woonlasten en lage vestigingskosten voor bedrijven. De nominatie als Beste Overheidsorganisatie is daarnaast te danken aan de hoge mate van transparantie van het gemeentelijke bestuur, wat leidt tot meer participatie van burgers en bedrijven. Zij kunnen online, op sociale media of bijvoorbeeld via een speciale Begrotingsapp continu zien wat het gemeentelijke beleid is, wat het kost en hoe het staat met de uitvoering. Ze hoeven dus geen dikke, ambtelijke nota’s, jaarrekeningen of begrotingen door te worstelen, maar kunnen in één oogopslag op hun app of op Facebook zien hoe het staat met de aanleg van sportvelden, hoe de centra van Elst of Heteren worden aangepakt of wanneer scholen worden uitgebreid.
Overbetuwe heeft hiervoor de software van Pepperflow aangeschaft, een slimme tool waar inmiddels veel Nederlandse gemeenten gebruik van maken. ,,Hiermee kunnen we niet één keer per jaar, maar het hele jaar door laten zien wat we hebben gedaan en tussentijds verantwoording afleggen. Niet alleen aan inwoners, maar ook intern, aan gemeenteraad en college,” vertelt directeur bedrijfsvoering Margret Vincent.
Via een dashboard kunnen ambtenaren en bestuurders bij elk beleidsonderdeel en project precies zien en aangeven wat de afspraken zijn - bijvoorbeeld uit het college-akkoord - welke maatregelen wel en niet zijn uitgevoerd en wat het kost. De voortgang wordt aangeduid in groen, oranje of rood. Daarmee wordt de gemeentelijke Planning & Control-cyclus overzichtelijker en kan de gemeente sneller anticiperen. We willen onze financiën toekomstbestendig maken en hiermee hebben we daar op elk moment inzicht in. Als wethouder kan ik de raad beter informeren en de raad kan zijn controlerende taak beter uitvoeren. Daarnaast kunnen we onze inwoners meer bij ons beleid betrekken en laten zien wat de gemeente voor hen doet,” somt Hol de voordelen op. Vincent: “We willen als gemeente transparant zijn. Je moet als gemeente het gesprek durven aangaan en communiceren met inwoners en bedrijven. Daarin speelt Pepperflow een grote rol.”
De gemeente is trots op de nominatie voor Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2017, net als ze trots is op haar tiende plek bij de verkiezing van mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland en derde plek bij die ranglijst in Gelderland.
Dit is een origineel bericht van Pepperflow
Ga naar alle berichten van deze organisatie.