Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden voor de meeste Nederlanders geen optie

25 MRT 2025 09:00 | Crisp PR en Communicatie

Onderzoek: Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden voor de meeste Nederlanders geen optie

Jonge werknemers stellen vaker arbeidsvoorwaarden ter discussie

Amsterdam, 25 maart - Bijna driekwart (74%) van de Nederlanders onderhandelt niet over hun secundaire arbeidsvoorwaarden, maar voor een meerderheid (64%) geldt dat dit ook helemaal niet mogelijk is of is geweest. Ruimte voor verbetering van het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden is er echter wel; meer dan de helft (52%) zegt zelf te willen bepalen hoe hun budget voor secundaire arbeidsvoorwaarden wordt besteed. Het zijn met name de jongere generaties die daarover het gesprek aan de onderhandelingstafel aangaan. Dat wijst onderzoek onder 1.000 Nederlanders uit, dat in opdracht van Alleo werd uitgevoerd door Panel Inzicht. 

Sinds 2022 heerst er al krapte op de arbeidsmarkt, met tot op heden meer openstaande vacatures dan werklozen (bron: CBS). Bedrijven binnen sectoren zoals de bouw en de horeca moeten er alles aan doen om sollicitanten over de streep te krijgen. Een sterk arbeidsvoorwaardenpakket is hier een steeds belangrijker wordend onderdeel van. Uit het nieuwe onderzoek, dat is uitgevoerd onder 1.000 werkende Nederlanders, blijkt echter dat inspraak krijgen in je eigen secundaire arbeidsvoorwaarden voor veel Nederlanders beperkt of helemaal niet mogelijk is.

Voor bijna twee derde van de werknemers geldt dat ze tijdens hun sollicitatie geen mogelijkheid hebben gehad om aan de onderhandelingstafel te gaan over hun secundaire arbeidsvoorwaarden. De wil is er echter wel om hierop inspraak te krijgen. Meer dan de helft (52%) van de Nederlanders wil zelf kunnen bepalen hoe het budget voor secundaire arbeidsvoorwaarden wordt besteed. Een derde (33%) van de ondervraagden geeft zelfs aan een hoger salaris in te willen ruilen voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Florian Gendrault, CEO van Alleo, zegt: “In deze krappe arbeidsmarkt kan een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket doorslaggevend zijn voor een sollicitant. Het is alleen naïef om te denken vanuit een ‘one-size-fits-all’ principe. Iedereen heeft eigen voorkeuren en wensen, vaak passend bij de omstandigheden en levensfase waarin iemand zich bevindt. Het wordt hoog tijd dat bedrijven in Nederland zich meer gaan openstellen om over individuele secundaire arbeidsvoorwaarden in gesprek te gaan.”

Nieuwe generatie onderhandelt

Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden heeft een groei doorgemaakt onder jongere generaties. Zo geldt voor de jongste generatie volwassen werknemers (18-24 jaar) dat 41 procent onderhandelt over hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor de leeftijdsgroep 25-44 jaar ligt dat percentage op 34 procent. Het spiegelt echter sterk af met werknemers vanaf de leeftijd 45+, onder wie gemiddeld slechts 17 procent onderhandeld heeft over hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bij het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden helpt het om te weten hoeveel die waard zijn, maar daar tast ruim tweederde (68%) van de werknemers in het duister. Zij geven aan niet te weten wat de waarde is van hun secundaire arbeidsvoorwaarden. 

“Vaak zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden een groot onderdeel van de tegemoetkoming die je krijgt als werknemer. Maar je moet wel inzicht in de waarde ervan hebben om te weten wat je in handen hebt. Zeker als je erover wilt kunnen onderhandelen,” aldus Gendrault.


— EINDE BERICHT —


Beeldbank Alleo:

https://drive.google.com/drive/folders/10YllOzUycLBrFgx3rx-AjsIm80DbOxng?usp=sharing

Over Alleo

Alleo gelooft dat elke werknemer uniek is, met eigen behoeften en verwachtingen. Alleo zorgt voor arbeidsvoorwaarden die net zo persoonlijk, divers en inclusief zijn als hun teams. Er wordt gestreefd naar het creëren van een werkomgeving waarin het compensatie en benefitspakket niet alleen op maat gemaakt is, maar ook het totale inkomen van werknemers optimaliseert door slim gebruik te maken van fiscale en collectieve voordelen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen