'AI in logistiek bevindt zich door alledaagse toepassingen op een cruciaal keerpunt'

16 APR 2024 11:40 | Breda University of Applied Sciences
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan van Elderen

Aanleiding:
Dankzij AI kun je op Schiphol zien hoelang je op je koffer moet wachten

Passagiers op Schiphol kunnen binnenkort profiteren van geavanceerde AI-voorspellingen voor de wachttijd van hun bagage. Deze innovatie verbetert de reiservaring zonder de afhandelingssnelheid te beïnvloeden en markeert een cruciaal keerpunt in de logistiek. De verwachting is dat de toepassing van AI in de logistiek verder zal toenemen, mede dankzij de toegankelijkheid van geavanceerde AI-tools voor een breder, minder technisch publiek.

Deze ontwikkeling duidt op het bereiken van het ‘Plateau van Productiviteit’ volgens de Gartner Hype Cycle. Gartner, een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau, beschrijft de evolutie van AI-technologieën in verschillende fasen. Na de initiële hoge verwachtingen en teleurstellingen bevindt AI in de logistiek zich nu in de ‘Slope of Enlightenment’. Organisaties en individuen erkennen steeds meer de potentie en praktische toepasbaarheid van AI. Praktijkvoorbeelden, zoals die op Schiphol, illustreren deze overgang naar een fase waarin de voordelen van AI duidelijker worden en de technologie zich nestelt in operationele bedrijfsprocessen.

De versnelde acceptatie en integratie van AI wijzen op het naderende ‘Plateau van Productiviteit’, waarin technologieën hun beloftes waarmaken en op grote schaal worden toegepast. De snelle evolutie van AI, aangejaagd door doorbraken zoals ChatGPT van OpenAI, heeft de tijdlijn van de Hype Cycle aanzienlijk ingekort. Dit betekent dat de overgang van 'hype' naar daadwerkelijke productiviteit veel sneller plaatsvindt dan bij eerdere technologische innovaties. De groeiende lijst van succesvolle use-cases onderstreept het feit dat AI niet langer een verre toekomstvisie is, maar een concrete realiteit met een directe impact op diverse sectoren, waaronder de logistiek. 

Breda University of Applied Sciences (BUas) is een gespecialiseerde en internationaal georiënteerde hoger onderwijsinstelling in Breda. Op de groene en kleinschalige campus en in de diverse learning communities werken studenten, medewerkers en partners uit het bedrijfsleven samen aan een betere wereld door het creëren van betekenisvolle ervaringen. Dit doen zij op het gebied van Tourism, Leisure & Events, Hotel & Facility Management, Built Environment, Logistics Management, Game Design, Creative Business en Data Science & AI.

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek