'Gebouwen aanpassen aan klimaatverandering hard nodig'

12 SEP 2022 10:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sophie Kraaijeveld, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Klimaatverandering wordt steeds grilliger: ‘Heetste jaar ooit in Italië’

De Italiaanse laars kleurt al weken dieprood. Hittegolven tekenen sinds mei de weerkaart, regenen doet het amper. Maar als het regent, komt het met bakken uit de lucht.

Ook in Nederland merken we veranderingen in het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Limburg van vorig jaar. Omdat het klimaat aan het veranderen is, doen we er goed aan onze gebouwen aan te passen.

In Nederland bouwen we graag woningen met grote ramen voor de lichtinval. Maar door de grote ramen kan het in huis erg warm worden. Zeker in nieuwbouwhuizen blijkt het zweten te zijn.

En als het heet is, hebben wij daar als mens last van: we worden minder productief en slapen slechter. Bij extreme hitte gaan we naar binnen waar we het zo koel mogelijk willen houden. Daar zetten we dan het liefst de airco aan. Die airco slurpt energie en lekt schadelijk koudemiddel, waardoor het klimaat wordt belast. En vastgoed is al verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot.

Gebouwen aanpassen aan het veranderende klimaat is een goede manier om deze cirkel te doorbreken. Dat kan al heel eenvoudig met zonwering zodat de ramen niet zo warm worden. Het toepassen van groen is ook effectief: beplanting zorgt voor schaduw en verdamping. Een groen dak (met een dikkere aardlaag, niet het bekende sedumdak met de vetplantjes) dempt de warmte op de bovenste verdieping. En een groene gevel zorgt voor natuurlijke isolatie (tegen hitte in de zomer en koude in de winter).

Naast de bewezen gunstige effecten tegen de klimaatverandering hebben groene gebouwen nog een positief effect: groen doet een mens goed. Planten hebben een bewezen positieve invloed op de gezondheid en productiviteit van mensen. Zo slapen mensen beter in een huis met veel groen.

Het is hoog tijd om onze woningen, kantoren en andere gebouwen aan te passen aan het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld door te beginnen met meer groen en zonwering.

Sophie Kraaijeveld, Sector Banker Real Estate, ING

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid