'Ondernemerschap heeft positief effect op band tussen vader en kind'

16 JUN 2023 10:59 | Knab

Dit is een expertquote van Casper Zwart, Opiniepeiler & Eindredacteur, Knab

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Vaderdag

Acht op de tien zzp’ers die vader zijn, geven aan dat het ondernemerschap een positief effect heeft op de band met hun kinderen. Dat blijkt uit een enquête die Knab vanwege Vaderdag hield onder 500 zzp’ers met kinderen.

Eigen tijd indelen

De vaakst genoemde reden voor deze positieve invloed is het feit dat zzp-vaders hun eigen tijd kunnen indelen en bewust ervoor kiezen om meer tijd met hun kinderen door te brengen. Veel ondervraagde ondervraagde vaders zijn daarbij trots dat ze de ondernemersmentaliteit aan hun kinderen kunnen overdragen, wat hen waardevolle lessen en vaardigheden voor de toekomst biedt. Een kleiner deel van de respondenten geeft aan dat ze door het ondernemerschap meer financiële middelen hebben waar ze samen met hun kinderen van profiteren.

Non-stop werken

Twee op de tien ondernemende vaders zien juist een negatief effect. Zij ervaren een slechtere work-life balance, voornamelijk vanwege het ontbreken van afgebakende werkuren. Zzp'ers zijn vaak non-stop met hun bedrijf bezig, ook 's avonds en in het weekend. Dit gebrek aan structuur kan leiden tot het moeilijk vinden van een balans tussen werk en gezin.

Meer vrij rondom geboorte

Opvallend is dat zzp-vaders meer vrij nemen rondom de geboorte van hun kinderen dan vaders in loondienst. De helft van de zelfstandige vaders nam bewust meer dan een week vrij ná de geboorte van hun kind. Bij mannen in loondienst zijn dat er vier op de tien, blijkt uit cijfers van CBS. Extra bijzonder, omdat er voor vaders in loondienst aantrekkelijke verlofregelingen zijn waar zzp’ers geen recht op hebben.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen