Kunst & cultuurcommissie tipt 12 'must visits' tijdens Pride Amsterdam

08 JUL 2024 10:00 | Stichting Pride Amsterdam

Amsterdam, 8 juli 2024

Kunst en Cultuur programmering Pride Amsterdam van 17 juli tot en met 4 augustus

Speciale selectie van 12 ‘must visits’ uit de vele tientallen activiteiten

Kunst en cultuur staat ook tijdens Pride Amsterdam 2024 volop in de schijnwerpers. Dit jaar staat de programmering in het teken van verbinding met als thema #TOGETHER. Van theater tot popmuziek, van cabaret tot tentoonstellingen, van drag tot ballroom. Het is allemaal te bezoeken, te beleven en te bewonderen in het hart van de stad. Voor én door de community worden vele tientallen activiteiten georganiseerd. De Kunst & Cultuur commissie tipt 12 ‘must visits’.

Honderden (queer) makers hebben zich bij de Kunst & Cultuur commissie aangemeld met een kunst of cultuur gerelateerd evenement, tentoonstelling of serie opvoeringen. Voorzitter Ilias Zian is enthousiast: “Het aanbod en de diversiteit is enorm. Kunst en cultuur tijdens Pride Amsterdam neemt daarmee een steeds belangrijkere plek in. Kunst en cultuur verbindt. Dat is fijn om te zien, want richting WorldPride in 2026 willen we voor alle bezoekers een breed en toegankelijk aanbod ontwikkelen. Daarvoor is dit de opmaat.”

De Kunst & Cultuur commissie van Pride Amsterdam maakte een selectie van twaalf highlights. Bijvoorbeeld het Queer Arts Festival Amsterdam in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam met theaterstukken als Naar Paramaribo, een swingende politieke komedie, waarin tussen alle roze praatjes en gezelligheid door, harde noten worden gekraakt over vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Maar denk ook aan tentoonstellingen als This is The Truth: The Black Queer Masculine Through a Reclaimed Lens - A Prelude in Melkweg EXPO die de complexe identiteit van de Zwarte Queer man belicht. En wat te denken van de iconische New Yorkse dragqueen die in Boom Chicago haar cabaret onder de titel Don’t Bring the Kids! opvoert.

Twaalf ‘must visits’ uit de kunst en cultuurprogrammering van Pride Amsterdam:

• Queer Arts Festival Amsterdam

• Expositie ‘Protest2Pride’

• Pride Photo

• Embrace

• THIS IS THE TRUTH

• Pride in het Muiderslot: Liefdestour

• Defiantly Different – Foto expositie van Renata Dutrée

• Grand March – A Historic House through a Ballroom Lens

• THE KIKI KIKI BALL

• Lady Bunny: “Don’t Bring the Kids!”

• Amber Vineyard’s Queer Cabaret: Pearl Dive

• Frank Sanders & Friends

Meer informatie over de twaalf evenementen en exposities is te vinden in de bijlage en via deze link. Voor het volledige overzicht van het kunst en cultuur aanbod tijdens Pride Amsterdam kijk op pride.amsterdam/events/ en filter de categorie op Arts & Culture. Pride Amsterdam is van 27 juli tot en met 4 augustus. Kunst en cultuur door en voor de community is al vanaf half juli door de hele stad te zien en beleven. 

De kunst en cultuur programmering wordt samengesteld door Marley Braaf (dansdocent), Siep de Haan (Andreas Cultuur Fonds), Stella Küçüksen (De Nieuwe Kerk & H’ARTMuseum), Kelsey Lampe (Verzetsmuseum), Cyanne Moe-Tjon (Theaters Diligentia en Pepijn) en Ilias Zian (Van Gogh Museum).

Thema 2024: #TOGETHER

In een polariserende samenleving komt de LGBTQIA+ community soms onbedoeld tegenover elkaar te staan. Maar juist in deze tijd waarin regenboog-identiteiten (inter)nationaal onder druk staan en we vrijheden verliezen, is het belangrijk naast elkaar te staan. Met Pride Amsterdam vieren we de boodschap van liefde voor onze dierbaren, maar ook de liefde voor hen die verder van ons afstaan, maar met vergelijkbare uitdagingen te maken krijgen vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en expressie, of diversiteit in geslachtsontwikkeling. TOGETHER in Pride. Voor onszelf én voor de ander.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur