Utrecht - Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert van 7 t/m 13 oktober de Week van de Opvoeding. Het thema van de week is opvoedhelden. Opvoeden zien we vaak als iets vanzelfsprekends. Als ouder krijg je er geen opleiding voor, terwijl het soms best lastig kan zijn. En om je heen hoor je vaak alleen de positieve verhalen.
Marielle Balledux, ontwikkelingspsycholoog bij het NJi: ‘Eén blik op social media, en het opvoedgeluk spat van je scherm. Perfecte plaatjes met blije kinderen. En gelukkige ouders. Dat kan best hard binnenkomen als jij het opvoeden even wat minder leuk vindt. Omdat je je baby met geen mogelijkheid aan het slapen krijgt. Omdat je elke dag met een krijsende peuter door de supermarkt loopt. Of omdat je puberkind duidelijk ergens mee zit, maar elke poging tot contact negeert. Tegen alle ouders wil ik zeggen: opvoeden is vaak leuk, maar soms ook heel lastig. Daar mogen we best wat eerlijker over zijn tegen elkaar.’
Het thema Opvoedhelden laat zien dat je opvoeden, ondanks dat het soms best pittig kan zijn, gelukkig niet alleen hoeft te doen. Familie en vrienden kunnen in veel gevallen helpen. Net als buren, leerkrachten, sportcoaches, mentoren en andere volwassenen.
‘Er is geen simpele handleiding die je leert hoe je moet opvoeden. En het is normaal dat je als ouder niet alles weet. Vragen en twijfels horen erbij. Wat moet ik doen? Gaat het wel goed? Is dit normaal? Maar je hoeft het opvoeden niet alleen te doen. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Of praat eens met de leerkracht of sportcoach. Het is juist goed om je omgeving om hulp te vragen. Bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind, Als je benieuwd bent hoe anderen iets zouden aanpakken. Of als je twijfels of zorgen hebt.’
Tijdens de Week van de Opvoeding worden door het hele land activiteiten voor ouders georganiseerd, bijvoorbeeld in buurthuizen, peuterspeelzalen en bibliotheken. Daarnaast deelt het NJi tips, handvatten en ervaringsverhalen van andere ouders op NJi.nl.
Dit is een origineel bericht van Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)