Eetcafé Gorredijk wint Helemaal Humanitas-publieksprijs

03 JUN 2024 15:37 | Humanitas

Het Humanitas Eetcafé Gorredijk heeft de publieksprijs gewonnen van de Helemaal Humanitas Prijs. In het café verzorgt een team vrijwilligers elke maand een driegangendiner voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Het project van de afdeling Humanitas Smallingerland-Opsterland kreeg de meeste stemmen.

Volgens Herm Moes, die het eetcafé heeft opgezet, kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking moeilijk aansluiting vinden. "Ze voelen zich vaak een buitenbeentje. In ons eetcafé is iedereen gelijk." Deze formule blijkt aan te slaan. "De meeste gasten willen na hun eerste eetcafé geen avond meer missen."

LimonadeBrigade

De tweede prijs van de Helemaal Humanitas Prijs ging naar de LimonadeBrigade van Humanitas Lelystad-Dronten, waar ouders met kinderen tot en met twaalf jaar een gezellige ontmoetingsplek vinden. Ze kunnen er kennis en ervaring uitwisselen en nieuwe mensen ontmoeten. 

Podcast

De podcast Gedachtebaas sleepte de derde prijs in de wacht. In de podcast van Humanitas Zwolle vertellen jongeren in alle openheid over de problemen waar ze mee worstelen.

Huiswerkondersteuning

De juryprijs ging dit jaar naar BOOST huiswerkbegeleiding van Humanitas Leeuwarden. Het project biedt huiswerkondersteuning aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Leeuwarden Oost, zodat de kans op een succesvolle schoolloopbaan wordt vergroot. BOOST is er voor kinderen die van huis uit minder ondersteuning bij hun huiswerk krijgen of die een rustige plek nodig hebben om hun huiswerk te maken.

Volgens de jury – bestaande uit vertegenwoordigers van Humanitas en Laila Ait Baali, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk (NOV) - is BOOST helemaal Humanitas, omdat het inspeelt op de actuele hulpvraag vanuit de lokale samenleving. “We hopen dan ook dat BOOST navolging krijgt op andere plaatsen”, zegt jurylid en directeur van Vereniging Humanitas, Jerzy Soetekouw, die de prijs uitreikte.  

Over Humanitas  

Voor iedereen die even wat hulp kan gebruiken, zijn er de vrijwilligers van Vereniging Humanitas, Ze zijn maatjes die luisteren en meedenken bij eenzaamheid, geldzorgen, opvoedvragen, rouw en meer. Zonder oordeel, van mens tot mens. Om samen te zoeken naar een oplossing, of een nieuw begin. Dat doen ze al bijna 80 jaar. En de hulp van onze vrijwilligers is gratis en met 78 afdelingen door het hele land altijd in de buurt. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws