Dit is een expertquote van Gert Jan Braam, Sector specialist Industry, ING Sector Banking.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nederlandse industrie voor het eerst in anderhalf jaar gekrompen | Economie | NU.nl | ANP
De totale productie van de Nederlandse industrie is in november gekrompen (-0,2 procent) in vergelijk met november 2021. Dit is feitelijk de eerste outputdaling in bijna 2 jaar als we de maandproductie vergelijken met dezelfde maand in het jaar ervoor. Deze uitkomst zorgt direct voor ‘vette koppen’ boven artikelen, maar er is meer te zeggen over deze jaar op jaar vergelijking. Een al langer dalende trend én een tweedeling binnen de sector.
Daling al langer zichtbaar
De gebruikelijke jaar op jaar vergelijkingen van de maandproductie is interessant maar er is meer over te zeggen. De ontwikkeling van het productieniveau van de industrie op basis van de seizoensgecorrigeerde dagproductie geeft meer inzicht. Hier zien we duidelijk dat de productiedaling in mei van 2022 is ingezet, niet lang na het begin van de oorlog in Oekraïne. De industriële productie is sinds april inmiddels met 5,5 procent gekrompen en de krimp versnelt in november. Ondanks deze dalende trend staat het productieniveau nog steeds op een hoog niveau, 8 procent boven het pré-corona volume.
Tweedeling en vooruitzichten
Als we de maand op maand ontwikkeling van de verschillende deelsectoren binnen de industrie vergelijken, vallen twee zaken op. Ten eerste: vrijwel direct na de start van de oorlog is de productiedaling in de energie-intensieve deelsectoren ingezet. Zo is de productie van de chemie in 2022 tot en met de maand november met 17 procent afgenomen. De productie van basismetaal en kunststofproducten viel met 13 procent en 9 procent terug. Producenten van basismaterialen zijn veelal actief op wereldmarkten en ondervinden daardoor hevige concurrentie vanuit werelddelen waar de energietarieven lang niet zo sterk zijn gestegen. Ten tweede: aan de andere kant van het spectrum staan deelsectoren als (overige) transportmiddelen, machinebouw en farma die tot en met november juist 14 procent, 12 procent en 6 procent productiegroei optekenden.
Deze duidelijke tweedeling tussen de deelsectoren als gevolg van energie afhankelijkheid zien we ook terug in de 2023 vooruitzichten voor de industrie als geheel (-1,5 procent), de technologische industrie (+1,5 procent) (hightech, machinebouw, automotive) en chemie (-5 procent).