In Overijssel wordt ruim 1.8 miljoen uur per maand besteed aan buurtinitatieven

16 NOV 2023 08:00 | Katalys

Ruim 300.000 mensen zetten zich in Overijssel in om hun eigen omgeving gezelliger, groener en veiliger te maken, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction in opdracht van Katalys. Maandelijks besteden mensen in deze provincie hier ruim 1.8.miljoen uur aan. 71% ondervindt obstakels bij hun inzet om de leefbaarheid te versterken. Dit is boven het landelijk gemiddelde van 63%

Uit het onderzoek komt een paar opvallende zaken naar voren, vooral als het gaat om de motivatie om zich in te zetten. Zo zegt 33% van de ondervraagden dit te doen om contact te onderhouden met andere buurtbewoners. Dit is veel meer dan het landelijke gemiddelde van 22%. Een persoonlijke uitdaging is voor 9% van de Nederlanders een motivatie maar in Overijssel is dat maar liefst 19%. Verder blijken de Overijsselaren enorm leergierig want 14% zet zich in vanwege het feit dat ze er wat van leren en dat is twee keer zoveel dan het landelijke gemiddelde.

Het onderzoek van Motivaction toont ook aan dat mensen tegen veel obstakels aanlopen. In Overijssel heeft 17% van de initiatiefnemers te weinig geld om de plannen uit te voeren. Dit steigt ver boven het landelijk gemiddelde van 8%. Ook zegt 13% van de ondervraagden in Overijssel dat het verkrijgen van vergunningen een obstakel is tegen 6% gemiddeld in Nederland. Ook de samenwerking met woningcorporaties vormt in Overijssel een obstakel, wel 12% ervaart hiermee problemen. Ook dit is twee keer zoveel als in de rest van het land.

Op 15 november vond in het Provinciehuis in Zwolle de bijeenkomst Ruim baan voor Geitenpaadjes plaats. Tijdens deze middag werd er ingegaan op de obstakels die de deelnemers ondervinden als het gaat om de buurtinitatieven waar ze betrokken bij zijn vanuit allerlei verschillende functies. Op deze bijeenkomst van Katalys was ook Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher aanwezig. Hij was erg blij en verbaasd om te zien hoeveel mensen zich in willen zetten voor hun eigen omgeving. De cijfers van het Motivaction onderzoek kwamen ook bij Ten Bolscher goed binnen. “De werkelijkheid van hoeveel betrokkenheid er met elkaar is en zoveel voor elkaar over te hebben. Hartverwarmend om deze cijfers te zien en hoe het leeft onder de bewonders van Overijssel.” 

Katalys

Katalysvoorheen KNHM foundation of Nederlandse Heidemaatschappij, zet zich al 135 jaar in voor krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. Deskundige adviseurs geven advies aan mensen met plan voor hun omgeving, verstrekken maatschappelijke financieringen en organiseren jaarlijks Kern met Pit. De obstakels die mensen ervaren bij de inzet voor hun leefomgeving wordt zo verminderd waardoor er meer initiatieven gerealiseerd worden.  

—————————————————————————————————————

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Wilt u meer informatie of een uitgebreider overzicht van de cijfers van het Motivaction onderzoek, neem dan contact op met Eline Maarse op 06-18803650 of eline@prettyinpinkpublicity.nl

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid