Maandverwachting: eerst zeer zacht, november start fris en rustig

16 OKT 2024 07:00 | Weeronline

De tweede helft van de herfst start zeer zacht met maxima van 16-20 graden en soms wordt het regionaal nog wat warmer. Daarbij is het licht wisselvallig met lange droge perioden, waarin de zon soms schijnt afgewisseld door buien. Eind oktober en begin november is het vaak frisser dan normaal. Daarbij is het rustig weer met kans op mist en nachtvorst. Richting het midden van november wordt het wisselvalliger.

Deze week is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Vaak liggen de maxima tussen 16 en 20 graden en regionaal is het zelfs nog wat warmer. Ter vergelijking: normaal is het ongeveer 15 graden in deze tijd van het jaar. Tijdens zonnige perioden met weinig wind is het dan ook prima najaarsweer. Daarnaast verlopen de nachten erg zacht. Naast lange droge perioden met af en toe zon moet je ook rekening houden met een enkele bui of wat regen.

Veel minder zacht en rustig

Voor de herfstvakantiegangers van Regio Zuid in eigen land zijn dit goede vooruitzichten, maar wanneer de herfstvakantie van Regio Midden en Regio Noord tijdens het slot van oktober van start gaat lijkt het juist een stuk minder zacht te worden. Waarschijnlijk daalt de temperatuur zelfs tot rond of onder de normaal van 13 à 14 graden. Daarbij zijn er signalen voor een rustig weertype in onze omgeving. Regenzones kunnen onze omgeving vaak lastig bereiken, maar als de wind naar het westen tot noordwesten draait zijn enkele buien wel goed mogelijk.

Rustig en droog weer in het slot van oktober betekent overigens niet dat we de zon veel te zien gaan krijgen. Gedurende de nachten kan dan makkelijk mist ontstaan en overdag lange tijd blijven hangen. 

November start vrij fris

De eerste periode van november verloopt waarschijnlijk frisser dan normaal. Overdag zal de temperatuur vaak tussen 9 en 12 graden uitkomen en tijdens langer wordende nachten kan het flink afkoelen. Tijdens heldere en windstille nachten kan het dan gemakkelijk vriezen en dan heb je de ruitenkrabber weer nodig. Ook kan er vaker verkeershinderlijke mist ontstaan. Begin november is de kans op droger weer dan normaal nog groot, maar richting het midden van de maand kunnen we een gebruikelijke hoeveelheid regen verwachten. Het is herfst en dat betekent dat het dan ook geregeld tot buien zal komen.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/update-maandverwachting-weer-oktober-2024

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws