Nederlands Studenten Orkest 2022: Herleef

18 MEI 2022 08:32 | Nederlands Studenten Orkest

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) bestaat zeventig jaar en viert dit veertiende lustrum in vier geweldige concertzalen! Het orkest bestaat uit tachtig getalenteerde studenten uit heel het land die twee weken hun studie stil leggen om zich volledig te richten op hun gezamenlijke passie: samen musiceren op hoog niveau. Na een intensieve repetitieperiode van acht dagen trekt het orkest door Nederland om in Eindhoven, Nijmegen, Den Haag en Amsterdam te laten horen waar zij zo hard voor hebben gewerkt. De concerten van het NSO staan bekend om de professionele kwaliteit en de sprankelende sfeer die de studenten uitdragen. 

Programma

Dit jaar staat het NSO onder leiding van de bevlogen dirigent Arjan Tien. Het programma dat onder zijn leiding uitgevoerd zal worden is zeer uitdagend voor het orkest. De avond wordt geopend met de feestelijke en volle klanken van de Akademische Festouvertüre van Johannes Brahms. Daarop volgt het Concerto for Bass Trombone and Orchestra – Life Cycles, met als solist Rommert Groenhof. Dit stuk is speciaal voor het orkest gecomponeerd door de jonge componist Jesse Passenier. Na de pauze zal de avond groots worden afgesloten met de Shéhérazade van Nikolaj Rimski-Korsakov. Dit stuk is gebaseerd op de verhalen van Shéhérazade in het boek Duizend-en-één-nacht. Zoals Rimski-Korsakov er zelf over zei: ‘De verhalen die Shéhérazade aan de koning vertelde, waren een wondermooie mengeling van oude verzen en liedteksten, gecombineerd met sprookjes en avontuurlijke vertellingen.’

Bijzonder Concert

Naast de reguliere concerten zal er ook een ‘Bijzonder Concert’ plaatsvinden. Met het Bijzonder Concert proberen we mensen te bereiken die normaal gesproken niet zomaar een concert kunnen bezoeken. Dit jaar geeft het NSO een educatieconcert voor kinderen uit ‘krachtwijken’ in Eindhoven en uit Oekraïne van 6-8 jaar oud. We hopen met ons concert ons jeugdige publiek een stukje cultuur bij te brengen en ze zo te inspireren om zelf muziek te gaan maken. Het Bijzonder Concert zal plaatsvinden in het Muziekgebouw Eindhoven.

Thema

NSO 2022 staat geheel in het teken van het thema ‘Herleef’. Er is voor dit thema gekozen omdat NSO dit jaar zeventig jaar bestaat. Ter ere van dit jubileum zal de Akademische Festouvertüre van Johannes Brahms uitgevoerd worden. Dit stuk is ook tijdens de eerste editie van het NSO gespeeld en zal dit jaar weer herleven. Daarnaast refereert het thema ook naar het feit dat dit jaar de gebruikelijke NSO-structuur zal herleven. In 2021 was het niet mogelijk om op tournee te gaan in verband met het coronavirus. Daarom werden er tijdens deze NSO-editie concerten gegeven in één concertzaal om zo een ‘bubbel’ te vormen. Normaliter leggen honderd studenten de hele maand februari hun studie stil en worden er, na een repetitieperiode van tien dagen, dertien concerten gegeven door binnen- en buitenland. Hoe passend het thema dit jaar uiteindelijk bleek te zijn, hadden we helaas niet voorzien. Door de coronamaatregelen die in januari golden, waren we, met pijn in ons hart, genoodzaakt de oorspronkelijke tournee te annuleren. Na een lange tijd van onzekerheden zal NSO 2022 herleven en zal dit symfonische spektakel te bewonderen zijn in vier grote concertzalen.

Van 30 mei tot en met 2 juni is het NSO te bewonderen in Eindhoven, Nijmegen, Den Haag en Amsterdam. Ga voor meer informatie en tickets naar onze website: www.nso.nl.

 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Nederlands Studenten Orkest

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Entertainment