'Sociaal professionals kunnen helpen om de digitale kloof te verkleinen'

05 JUL 2022 14:12 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Mellouki Cadat-Lampe, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Digitalisering moet ouderenzorg toegankelijk houden (3) | ANP

Ouderen die zorg nodig hebben, moeten in de toekomst waar mogelijk digitaal en op afstand worden geholpen, schrijft minister Conny Helder. Veel ouderen zijn nu nog niet voldoende digitaal vaardig. Dat geldt trouwens ook voor meer groepen. Denk aan mensen die laaggeschoold zijn, een laag inkomen hebben, mensen met een vluchteling- en migratieachtergrond.

Gemeenten en maatschappelijke organisaties zijn daarom aan zet om deze kloof te dichten, maar er ligt ook een belangrijke rol voor sociaal professionals. Zij moeten achter de voordeur komen bij mensen die moeite hebben om mee te doen aan de online leefwereld.

Er is een digitale kloof tussen generaties (jong en oud) en we verwachten dat er daardoor in de toekomst steeds meer een sociale kloof zichtbaar wordt tussen mensen. Aan de ene kant zij die ict en online informatie kunnen inzetten voor het verbeteren van de eigen positie en anderzijds mensen die dat niet kunnen. De online kloof heeft ook offline impact. Mensen die digibeet zijn en die hun DigiD niet kunnen gebruiken, zijn uitgesloten van dienstverlening van de overheid. Anders komen groepen, waaronder veel ouderen nog verder van de maatschappij af te staan.

Voor sociaal professionals en voor gemeenten is het belangrijk te beseffen dat 20 procent van de Nederlandse bevolking niet beschikt over digitale basisvaardigheden. Deze burgers kunnen het niet alleen. Op het moment dat de samenleving digitaliseert en je als professional niet bewust bent van de digitale kloof, dan kun je je opdracht niet meer adequaat vervullen.

Mellouki Cadat-Lampe, senior onderzoeker en projectleider, Movisie

Meer binnen de rubriek Nieuwe media