Dubai International Chamber betreedt Nederlandse markt

06 OKT 2023 12:54 | Dubai International Chamber
  • Salem Al Shamsi: “Ons nieuwe kantoor opent de deur voor Nederlandse bedrijven om Dubai te benutten als springplank voor hun wereldwijde ambities, evenals voor in Dubai gevestigde bedrijven die willen uitbreiden binnen Europese sleutelmarkten. Wij zullen wederzijdse handel en investeringen, in lijn met de leiderschapsvisie van Dubais dynamische toekomst, blijven stimuleren.” 
  • In totaal hebben 236 Nederlandse bedrijven zich geregistreerd als lid van Dubai Chamber of Commerce gedurende de eerste acht maanden van 2023, waarmee het totale aantal Nederlandse leden neerkomt op 1,520. Dit is een indrukwekkende toename van 35% in vergelijking met dezelfde periode in 2022.
  • De opening is onderdeel van het Dubai Global’ initiatief, wat als doel heeft om nieuwe bedrijven, investeringen en talent aan te trekken tot de emiraat en tegelijkertijd in Dubai gevestigde bedrijven te faciliteren in het uitbreiden naar prioritaire internationale markten.   

Dubai International Chamber, een van de drie kamers die onder de paraplu van Dubai Chambers opereert, heeft haar vierde Europese vestiging geopend in Nederland. Hiermee komt het totaal aantal internationale vestigingen op 25. Het kantoor bevindt zich in Amsterdam en zal de economische en handelsrelaties tussen Dubai en Nederland versterken.  

Deze strategische zet is onderdeel van het ‘Dubai Global’ initiatief, met als doel om nieuwe bedrijven, investeringen en talent naar de emiraat te trekken en ondertussen in Dubai gevestigde bedrijven te stimuleren om uit te breiden naar prioritaire internationale markten. Dubai Global is gelanceerd door Zijne Hoogheid sjeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de kroonprins van Dubai en de voorzitter van het uitvoerend bureau van Dubai, met het streven om wereldwijd een krachtig netwerk aan 50 vertegenwoordigingskantoren te openen voor 2030.  

Het kantoor is dinsdagavond officieel geopend tijdens een speciale ceremonie in Amsterdam, waar Salem Al Shamsi, vicepresident van wereldwijde markten bij Dubai Chambers, deelnamen, charges d’affairs Ali Rashed Alshehhi en Wampie Libon, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, aanwezig waren, samen met vooraanstaande vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven.  

Salem Al Shamsi reageert op het belang van de lancering: “De opening van vandaag vertegenwoordigt nog een belangrijke stap richting onze strategische doelstellingen die Dubai’s positie als toonaangevende wereldwijde hub voor het bedrijfsleven, handel en investeringen verder versterkt. Ons nieuwe kantoor zal enerverende mogelijkheden bieden aan Nederlandse bedrijven om Dubai te benutten als springplak voor hun wereldwijde ambities, evenals voor in Dubai gevestigde bedrijven om uit te breiden naar Europese sleutelmarkten. Wij blijven ondertussen wederzijdse handel en investeringen in lijn met de leiderschapsvisie van Dubai’s dynamische toekomst blijven stimuleren.” 

Volgens statistieken uit Dubai heeft de waarde van niet aan olie-gerelateerde bilaterale handel tussen Dubai en Nederland in 2022 3 miljard euro bereikt. In totaal hebben 236 Nederlandse bedrijven zich geregistreerd bij de kamer van koophandel in Dubai gedurende de eerste acht maanden van 2023, waarmee het totale aantal leden uit Nederland neerkomt op 1,520. Dit laat een indrukwekkende groei van 35% zien, in vergelijking met dezelfde periode in 2022 en onderstreept de grote belangstelling in Dubai onder het Nederlandse bedrijfsleven.   

De lancering van het kantoor in Amsterdam zal een sleutelrol spelen in het versterken van de bilaterale handel tussen Dubai en Nederland in sectoren met groot potentieel, zoals fruit en groenten; textiel; antiquiteiten en artistieke producten; parfums en cosmeticaproducten; en medische apparatuur. Daarnaast heeft het kantoor veelbelovende mogelijkheden gesignaleerd voor wederzijdse investeringen op het gebied van agribusiness, chemische producten en de creatieve industrieën.  

Het nieuwe kantoor stelt Dubai’s competitieve voordelen tentoon en biedt gerichte steun aan Nederlandse bedrijven die de emiraat willen betreden en uitbreiden naar het Midden-Oosten en daar voorbij. Het Dubai International Chamber team in Amsterdam zal zich focussen op het bouwen van sterke relaties met cruciale publieke en particuliere stakeholders, evenals in Dubai gevestigde bedrijven ondersteunen in het uitbreiden naar Nederland door hen in contact te brengen met potentiële partners die hen kunnen helpen in toegang krijgen tot de Europese markt en hun werkzaamheden opschalen.  

Dubai’s strategische ligging en logistieke voorzieningen hebben de emiraat gevestigd als gewenst handelscentrum voor Nederlandse bedrijven met wereldwijde ambities. Dankzij de gemakkelijke bereikbaarheid van 2.2 miljard consumenten dient de emiraat als een gateway voor bedrijven in Nederland en het bredere Europese continent om hun internationale afdruk te vergroten.  

-Einde- 

Over:  

Dubai International Chamber, een van de drie kamers die handelt onder de paraplu van Dubai Chambers, is opgericht om Dubai te promoten als wereldwijde business hub, internationale bedrijven aan te trekken en de handelsrelaties van de emiraat met veelbelovende markten uit te breiden. De kamer heeft het mandaat om aan de ambitie van Zijne Hoogheid sjeik Mohammed om Dubai’s buitenlandse handel voor 2026 te vergroten van AED 1.4 biljoen naar AED 2 biljoen.  

one of three chambers operating under the umbrella of Dubai Chambers, was established to promote Dubai as a global business hub, attract multinational companies and expand the emirate’s trade ties with promising markets. The chamber has a mandate to meet His Highness Sheikh Mohammed’s ambition to increase Dubai’s foreign trade from AED 1.4 trillion to AED 2 trillion by 2026. 

www.dubaichamberinternational.com/en/home  

Meer binnen de rubriek Economie en geld