Match van je leven: een eerlijke podcast over stamceldonatie

07 SEP 2023 12:42 | Stichting Matchis

Deze week, bij de start van de Wereld Bloedkanker maand, start Matchis met een podcast over stamceldonatie. In 9 afleveringen komen alle onderdelen van stamceldonatie aan bod. Ook lastige vragen worden niet uit de weg gegaan. De podcast is onder andere te vinden op Spotify.  

De podcast behandelt een breed terrein. De patiënt die dringend stamcellen nodig heeft, de patiënt die ze al heeft ontvangen en de donoren die stamcellen hebben gegeven. Maar ook de vereisten en voorwaarden om donor te kunnen worden komen aan bod. De voordelen worden besproken maar ook de twijfels bij en mogelijke bijwerkingen van de donatie. 

Naast deze vaak zeer persoonlijke verhalen worden ook heel praktische onderwerpen besproken. Hoe ziet het traject eruit als je een match bent en wat gebeurt er met de stamcellen als ze eenmaal zijn afgenomen? Een koerier vertelt wat hij tegen kan komen, ook letterlijk als je met de stamcellen onderweg bent naar de patiënt, ergens ter wereld. Acteur Ferdi Stofmeel neemt de luisteraar mee om uitleg te (laten) geven over alles wat met stamceldonatie te maken heeft. 

Voorlichting

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen wel ‘iets’ van stamceldonatie afweten. Velen geven ook aan dat ze meer kennis erover willen hebben. Dat helpt bij het nemen van een besluit om wel of geen stamceldonor te worden. “Deze serie is dan ook vooral bedoeld als voorlichting. In je eigen tijd waar en wanneer je het wilt iets meer te weten komen over stamceldonatie” zegt Bert Elbertse, verantwoordelijk voor de voorlichting en werving bij Matchis. “Soms zakelijke uitleg, maar we willen zeker de emotionele kant van het verhaal vertellen, zowel positief als soms wat negatiever, zo eerlijk mogelijk”. 

Luister hier: https://www.matchis.nl/podcast

Stichting Matchis

Stichting Matchis is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor wordt gevonden, is de kans groot dat ze overlijden. De kans dat een potentiële donor een match is met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert, is heel klein. Daarom is een grote groep potentiële donoren noodzakelijk. 

Dit is een origineel bericht van
Stichting Matchis

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Zorg