'Regen van invloed op opkomstcijfers'

20 NOV 2023 15:43 | Weeronline

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Hoofdredacteur, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  Tweede Kamerverkiezingen 2023: Volg hier de peilingen en bekijk de uitslag van de vorige verkiezingen

Dit jaar zal het weer de opkomstcijfers bij de verkiezingen mogelijk gunstig beïnvloeden. De dag verloopt namelijk overwegend droog en pas later op de dag kan het in het westen en noorden wat gaan spetteren.

Een enkele bui is geen reden om niet te gaan stemmen, maar dat is langdurige regen voor sommige mensen wel. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2 tot 3 procent hogere opkomst dan een bewolkte en regenachtige dag. Ook bij aangename temperaturen is de opkomst iets (circa 1 procent) hoger.

Voor de partijkeuze is de invloed van slecht weer veel lastiger aan te tonen. Wel is het aannemelijk dat de ‘zwevende kiezer’ eerder thuis zal blijven dan de kiezer die al jarenlang trouw is aan een bepaalde partij.

De vorige Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart 2021. Het weerbeeld was tijdens de stembusgang een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur lag tussen 7 en 9 graden. De opkomst was 78,7 procent. Vier jaar daarvoor stemden we op 15 maart ook voor de Tweede Kamer. Het was toen overal droog, de zon scheen flink en het werd 11 tot 15 graden. De opkomst was met 81,6 procent dan ook duidelijk hoger.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid