Museum Prinsenhof Delft en Beelden aan Zee winnen Turing Toekenning

01 NOV 2017 17:24 | Stichting Turing Foundation

Leeuwarden, 1 november 2017

Pieter en Françoise Geelen, oprichters van de Turing Foundation, hebben vanmiddag de winnaars van de Turing Toekenning 2017 bekendgemaakt: Museum Prinsenhof Delft won deze kunstprijs met een geldbedrag van € 500.000 voor de tentoonstelling ‘Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw’ en Museum Beelden aan Zee won € 150.000 voor de tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’.

 

Maar liefst 31 musea dongen mee naar deze particuliere kunstprijs voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept voor de periode 2018-2020. De tweejaarlijkse prijs, bestaande uit de Turing Toekenning I van € 500.000 voor grote musea en de Turing Toekenning II van € 150.000 voor kleinere en middelgrote musea, is voor de vijfde keer uitgereikt. Vandaag vond de prijsuitreiking plaats in het Fries Museum te Leeuwarden, het museum dat de Turing Toekenning 2015 won voor Alma Tadema: klassieke verleiding, een zeer succesvolle tentoonstelling en een van de genomineerden voor de 2017 Global Fine Art Awards – de prijs voor de beste tentoonstellingen in 2017 wereldwijd.

De Turing Foundation is met o.a. de Turing Toekenning een invloedrijke mecenas voor museaal Nederland. De stichting fungeert vaak als vliegwiel bij de financiering, doordat zij al in een heel vroeg stadium, vaak als eerste, door musea betrokken wordt bij de ideeën voor tentoonstellingen.

Oprichtster Françoise Geelen vertelt over de Turing Foundation:

We willen graag dat goede tentoonstellingen zoveel mogelijk kans van slagen krijgen.

Hoe vroeger je een bijdrage toekent, hoe groter de kans dat het museum de rest van de financiering rond krijgt.

 

De volgende tentoonstellingsplannen werden genomineerd voor de Turing Toekenning 2017:

Turing Toekenning I (€ 500.000):

Museum Prinsenhof Delft                      Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw (2019)

Stedelijk Museum Amsterdam               Willem de Kooning: No Boundaries (2019)

Van Gogh Museum                               Gustav Klimt. Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse (2020)

 

Turing Toekenning II (€ 150.000):

Museum Beelden aan Zee                    Zadkine aan Zee (2018)

FOAM                                                  Negative Beauty (2019)

Kunsthal KAdE / Museum Flehite           Caspar Van Wittel – Ontdekking van een Hollandse meester

                                                           in Italië (2019)

Uit het juryrapport:

Museum Prinsenhof Delft, Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw

‘Een zeer ambitieus en moedig project van Museum Prinsenhof Delft over Pieter de Hooch (1629-1684), een belangrijke meester uit de Gouden Eeuw die nooit eerder monografisch in Nederland te zien was. Museum Prinsenhof haalt in het Gouden-Eeuwjaar 2019 topstukken en publiekslievelingen uit de hele wereld terug naar Delft: de plaats waar deze belangrijke kunstenaar en tijdgenoot van Vermeer zijn allermooiste werken met warme kleuren en natuurlijke lichtinval vervaardigde. Lof ook voor de inventieve presentatie van de aanvraag en voor het overweldigende randprogramma, waar de hele stad Delft bij betrokken zal worden.’

 

Museum Beelden aan Zee, Zadkine aan Zee

‘Het exposeren van sculptuur in Nederland is niet gemakkelijk. Museum Beelden Aan Zee neemt wat dat betreft al lange tijd een uitzonderlijke positie in, en werkt nu aan een groots retrospectief over de poëtische, lyrisch ingestelde en zuiver ambachtelijke beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967).

Zadkine was belangrijk voor Nederland – wie kent het standbeeld ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam niet – en het werd hoog tijd dat iemand een dergelijk overzicht aandurfde. Museum Beelden aan Zee durft dat aan, in een doorwrocht concept dat het publiek via ruim 100 beelden in tien overkoepelende thema’s tot inzicht brengt wat betreft de veelzijdigheid en reikwijdte van deze Russisch-Franse meester van het modernisme.’

                                                        

Over de Turing Toekenning

De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun internationale ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.

Sinds 2015 wordt naast de Turing Toekenning I ook de Turing Toekenning II voor kleine en middelgrote musea uitgereikt.  

 

Eerdere winnaars van de Turing Toekenning:

2009         Stedelijk Museum Amsterdam                    Mike Kelley

2011         Gemeentemuseum Den Haag                    Alexander Calder - De Grote Ontdekking

2013         Museum Boijmans van Beuningen              Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture

2015         Fries Museum                                              Alma Tadema: klassieke verleiding

                 Stedelijk Museum Alkmaar                         Vleiend penseel. Caesar van Everdingen

 

Over de Turing Foundation

In 2006 werd de Turing Foundation opgericht door Pieter en Françoise Geelen. De naam Turing Foundation is een eerbetoon aan Alan Turing (1912-1954), de Britse wetenschapper die door velen wordt gezien als de grondlegger van de computerwetenschap. Alan Turing is altijd een van de helden geweest van Pieter Geelen. Toen hij na zijn informaticastudie in 1991 samen met een studievriend een bedrijf opzette, noemden zij het de Turing Machine Company. Dit bedrijf werd uiteindelijk in 2005 onder de naam TomTom naar de beurs gebracht.  

Met het vermogen dat Pieter en Françoise Geelen verkregen uit deze beursgang werd de Turing Foundation opgericht. De stichting doneert jaarlijks circa 3 miljoen euro aan projecten wereldwijd op het gebied van onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland ondersteunt de Turing Foundation projecten op het gebied van beeldende kunst, klassieke muziek en poëzie. Sinds de oprichting doneerde de stichting aan bijna 300 (meerjarige) projecten in totaal circa € 30 miljoen, waarvan bijna € 9 miljoen aan kunstprojecten. De stichting heeft twee wedstrijden in het leven geroepen: de Turing Toekenning (€ 500.000 en € 150.000 voor het beste tentoonstellingsplan) en de Turing Gedichtenwedstrijd (€ 10.000 voor het beste gedicht). Naast deze prijzen financiert de Turing Foundation middels reguliere aanvragen de Nederlandse musea bij het realiseren van tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst. Daarbij ligt de nadruk op het in Nederland tonen van bijzondere buitenlandse bruiklenen.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: BIJSCHRIFT FOTO: Prijswinnaars Turing Toekenning 2017 v.l.n.r.: Emma van Proosdij, Museum Beelden aan Zee Ellen Wilbrink, Turing Foundation Janelle Moerman, Museum Prinsenhof Delft Emma van Proosdij, Hoofd Artistiek Bedrijf, Museum Beelden aan Zee Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Noepy Testa 06-29141054 noepy@entesta.nl Turing Foundation Ellen Wilbrink, directeur 06-48952808 ellen@turingfoundation.org www.turingfoundation.org

Meer binnen de rubriek Geografie en aardwetenschappen