'Welvaart in Nederland komt vooral door onze gigantische voetafdruk'

01 JUN 2022 08:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Monitor brede welvaart

Wie de Monitor Brede Welvaart 2022 van het CBS bekijkt zou zomaar kunnen concluderen dat het best goed gaat met Nederland. Onze economie floreert. Het leven is hier veilig en welvarend. Maar, wie beter leest ziet dat die welvaart in ons land vooral komt door onze gigantische voetafdruk, onze 'spillover'. Met andere woorden: onze rijkdom hier leidt vooral tot ellende op andere plekken op de wereld. Sterker nog: onze impact op het klimaat en de biodiversiteit is zó groot, dat het vergroten van de brede welvaart op die plekken vrijwel onmogelijk is.

De meest logische stap om deze voetafdruk te verkleinen is het verbeteren van de transparantie over de impact van bedrijven in de keten. Want hoewel dit in de aankomende Europese regelgeving en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zit verwerkt, moet het natuurlijk sneller én beter. Transparantie is daarbij een middel en geen doel op zich.

Biodiversiteit

Onze voetafdruk heeft een rampzalige invloed op het al het leven op aarde. Bomen, planten, dieren, schimmels en insecten hebben elkaar allemaal nodig. Als er te veel soorten verdwijnen stort het kaartenhuis in. Ondernemers werken aan het behoud van natuurlijke rijkdommen. Hier, maar ook verderop in hun keten. Dat betekent niet alleen dat we met zijn alleen moeten investeren in nestkasten, akkerranden en insectenhotels, maar vooral dat we de natuur integraal gaan meenemen in onze bedrijfsvoering. Zet natuurlijk kapitaal hoog op de agenda in de directiekamer, maak een plan en ga aan de slag.

Tot slot wil ik graag ook nog een welvaartsballetje bij de overheid neerleggen. Want het feit dat ons belastingstelsel paradijselijker is dan landen als Monaco, Malta en Panama, is ongelofelijk. Fiscale trucs leveren geen welvaart op – dankzij ons stelsel landt publiek geld slechts in private zakken. Het is dus aan Kabinet Rutte IV om zo snel mogelijk vaart te zetten achter de invoering van de Europese regelgeving met aanvullende IMVO-wetgeving in Nederland. In navolging van landen als Duitsland en Frankrijk.

Maria van der Heijden is directeur-bestuurder van MVO Nederland

Meer binnen de rubriek Maatschappelijk verantwoord ondernemen