Opening eerste kliniek in Nederland die migraine opereert

01 AUG 2024 10:12 | Hoofdpijnkliniek-Revive

BILTHOVEN - Sinds deze week kunnen Nederlanders met ernstige migraineklachten zich laten opereren om van de aanvallen af te komen. De ingreep, die in de Verenigde Staten is ontdekt, lost de irritatie op tussen een gevoelige zenuw en spier in het voorhoofd die migraine kan veroorzaken.

"Meer dan 90 procent van de geopereerde patiënten is na de relatief kleine ingreep verlost van de aanvallen", zegt dr. Wilbert Boek van de nieuwe Hoofdpijnkliniek Revive in Bilthoven. "Ze voelen zich weer vrij en kunnen een actief leven leiden."

Wereldwijd uitgevoerd

Wereldwijd is de operatie al duizenden keren met succes uitgevoerd, maar in Nederland was de behandeling nog niet beschikbaar. Dat komt volgens Boek onder meer doordat migrainepatiënten vaker bij een neuroloog belandden dan bij een chirurg. ''Een neuroloog opereert niet en een chirurg ziet doorgaans niet zoveel mensen met migraine dat hij zich in een nieuwe operatie wil bekwamen.'' Wat volgens hem ook meespeelt, is dat de introductie van een nieuwe medische methode een lang traject is. ''Zelfs als de effectiviteit al is aangetoond.''

Op de foto links: Wilbert Boek. Rechts: Hubert Faber.

De interesse van Boek werd enkele jaren geleden gewekt tijdens een internationaal congres. ''Daarna hebben we ons verder verdiept in de ingreep en de resultaten. Het 'vrij leggen' van een zenuw is een bekende ingreep voor ons als KNO-artsen, maar dat dit zo effectief helpt tegen migraine was ook voor ons nieuw.''

Relatief kleine ingreep

De operatie richt zich op vormen van migraine veroorzaakt door een verstoorde samenwerking tussen de nervus trigeminus in het voorhoofd en de fronsspier net daarboven. "We lossen de irritatie tussen zenuw en spier op", aldus Boek. "Een relatief kleine ingreep met een groot effect."

Boek opent de kliniek samen met dr. Hubert Faber. Beiden zijn ook actief in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze zien een grote behoefte aan de behandeling. "Migraine beheerst het leven van duizenden Nederlanders", zegt Faber. "De patiënten hebben niet alleen veel pijn, maar ook een verstoord zicht, moeite met spreken en voortdurende angst voor een nieuwe aanval."

Leven zonder hoofdpijn

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat migraine de Nederlandse samenleving jaarlijks 4 miljard euro kost aan ziekteverzuim. De nieuwe operatie voorkomt dat migrainepatiënten telkens opnieuw worden getroffen.

Zo ook Esther (31) en Wietsche (54), twee van de eerste patiënten. Voorheen had Esther 24 uur per dag heftige hoofdpijn en kon ze slecht tegen prikkels als drukte en zonlicht. "Ik ben zo blij dat ik weer een vrolijke moeder kan zijn", zegt ze na de operatie. Wietsche leed ook jarenlang en gaat nu zelfs de Nijmeegse Vierdaagse lopen. "Heerlijk om verlost te zijn van die voortdurende hoofdpijn."

Meer binnen de rubriek Zorg