Vanaf zondag voor het eerst dit jaar zonkracht 7 verwacht

20 JUN 2024 07:35 | Weeronline

Vanaf zondag breekt een zeer zonnige periode aan en moet voor het eerst dit jaar in ons land rekening gehouden worden met een zeer sterke zonkracht 7. Daarbij kan een onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten verbranden. Na het sombere weer van eerder deze maand is onze huid nog weinig gewend. Hierdoor is het risico op verbranden extra groot. We adviseren dan ook om de huid goed te beschermen tegen de felle zon.

Tot dusver verliep juni somber met ruim 30% van de tijd zon, waar dit normaal 40% van de daglichtperiode is. Juist midden op dag, als de zon het felst is, waren er vaak veel stapelwolken. Ook kwam er de afgelopen weken relatief veel ozon voor in de stratosfeer, waardoor de zonkracht ook als de zon wel scheen lager uitviel dan normaal. De zonkracht kwam bij blauwe lucht uit op 4-6. Onze huid is dus, ondanks dat het vandaag al de langste dag van het jaar is, nog niet gewend aan een zeer sterke zonkracht. Dit betekent dat het risico op verbranden extra groot is. 

Meer over de rol van ozon op de zonkracht is te lezen in ons artikel: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Veel zon vanaf zondag

Tot en met zaterdag is het nog wisselvallig en wordt zonkracht 7 nog niet gehaald. Donderdag en vrijdag is er midden op de dag op de meeste plaatsen veel bewolking. Ook zaterdag zijn er in de middag fikse stapelwolken, maar als de zon even doorbreekt wordt zonkracht 6 al ruim gehaald.

Zondag wordt het op veel plaatsen een vrij zonnige dag, al kunnen stapelwolken de zon in het binnenland ’s middags nog wel afschermen. Met een mix van stapelwolken en zon kan de zonkracht juist extra hoog uitpakken op de momenten dat hij tussen de wolken door schijnt. Zondag is de eerste dag van dit jaar dat we tussen 11 en 16 uur rekening moeten houden met zonkracht 7. Hierbij kan een onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten verbranden.

Na zondag wordt het weerbeeld alleen maar zonniger. De zon domineert de nieuwe werkweek en daarbij loopt de temperatuur ook op naar een zomerse waarden van 25 graden en meer. Daarmee nodigt het weer steeds meer uit om met blote armen en benen op pad te gaan. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème en vermijd overmatige blootstelling aan de zon.

Weeronline en het Huidfonds adviseren om in het zomerhalfjaar werk te maken van ‘weren, kleren, smeren’. Meer hierover is te vinden in het online bericht op onze site: https://www.weeronline.nl/nieuws/20-6-2024-opgelet-vanaf-zondag-zonkracht-7-verwacht

Lees hier al onze berichtgeving over de zon: https://www.weeronline.nl/nieuws/tag/zon en hier onze berichtgeving over weer en gezondheid: https://www.weeronline.nl/nieuws/tag/gezondheid

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws