Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Oskar Barendse, Knab. Aanleiding: Na jaren voorbereiding: Tweede Kamer steunt invoering nieuw pensioenstelsel | RTL Nieuws
Na jaren strijd heeft de Tweede Kamer gister eindelijk de nieuwe pensioenwet aangenomen. De vlag kan uit bij de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die ons land rijk is. Als de wet ingaat kunnen zij jaarlijks veel meer geld fiscaal voordelig in hun persoonlijke pensioenpotje stoppen.
Alle moeilijke regeltjes zijn daarmee verleden tijd. Het is simpel: je mag straks niet 13,3 procent maar maximaal 30 procent van je pensioengevend salaris storten in een eigen pensioenpot. Die inleg mag je aftrekken van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
Concreet: Valt je inkomen in de bovenste belastingschijf en leg je 10.000 euro in voor je pensioen? Dan kost het je netto maar 5.050 euro. Voordeliger wordt het niet hoor. De enige voorwaarde is dat je inlegt in een derde pijlerproduct; denk aan pensioensparen, -beleggen of een lijfrenteverzekering.
In die nieuwe wet staat dat pensioenfondsen zich ook mogen openstellen voor zzp’ers. Uit klantonderzoek van Knab blijkt dat één op de drie zzp’ers van plan is om bij een pensioenfonds te gaan sparen, als die zzp’ers accepteert. Of dit verstandig is, is zeer de vraag. Er is nog veel onduidelijk over dit deel van het plan, maar zo’n fonds is vaak duurder dan wanneer je zelf inlegt in – bijvoorbeeld - een pensioenspaarrekening.
Hoeveel zzp’ers nu daadwerkelijk staan te juichen, is niet zeker. Uit recent klantonderzoek van Knab blijkt dat 60 procent niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Eén van de oorzaken is dat ze de fiscale regelingen niet goed kennen. Met deze nieuwe pensioenwet hebben zzp’ers eigenlijk geen excuses meer om het regelen van hun pensioen voor zich te schuiven.
Dit is een expertquote van Oskar Barendse, financieel expert, Knab.