Hondenbescherming overhandigt petitie voor betaalbare dierenzorg aan Tweede Kamer

21 JUN 2024 11:26 | Koninklijke Hondenbescherming

Dinsdag 25 juni a.s. gaat de Koninklijke Hondenbescherming haar petitie voor betaalbare dierenzorg aanbieden aan de vaste Kamercommissie voor LNV. De petitie wordt ondersteund door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en is op dit moment al meer dan 40.000 keer getekend. De Hondenbescherming maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de stijgende dierenartskosten. Een van die gevolgen is dat huisdiereigenaren bezoeken aan de dierenarts uit- of zelfs afstellen. Daardoor worden hun dieren niet of niet op tijd behandeld. Soms moeten ze zelfs worden ingeslapen omdat er te laat is ingegrepen. De Koninklijke Hondenbescherming vindt dit onacceptabel en is een petitie gestart. Hiermee schaart de stichting zich achter moties van de SP, PvdD en PVV.

Demissionair minister Adema doet momenteel onderzoek naar de tarieven van dierenartsen. De resultaten daarvan worden na de zomer verwacht. "Om extra druk uit te oefenen gaan we onze petitie nu aan de Tweede Kamer overhandigen," zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming. "Samen met andere organisaties willen we graag meepraten over de invoering van de punten in onze petitie. We willen er koste wat kost voor zorgen dat er iets gaat gebeuren. Want het is onaanvaardbaar dat onschuldige dieren de dupe zijn van stijgende prijzen en een tekort aan dierenartsen."

Grote prijsverschillen

Tot 1998 hadden we in Nederland vaste tarieven voor dierenartsbehandelingen. De prijzen zijn daarna vrijgegeven met het idee dat een bezoek aan de dierenarts goedkoper en transparanter zou worden. Maar daar lijkt weinig van terechtgekomen. De afgelopen jaren zijn er grote prijsverschillen ontstaan tussen dierenartsen. Een belangrijke oorzaak daarvan lijkt te liggen in de overnames van praktijken door buitenlandse investeerders. Ongeveer een derde van alle dierenartspraktijken in Nederland is momenteel in buitenlandse handen. Prijzen zijn na deze overnames aanzienlijk hoger. “We hebben rekeningen onder ogen gekregen van een simpele enting bij een hond. Er zijn artsen die daar bijna dubbel zoveel voor rekenen als andere artsen,” vertelt Groenendijk.

Teckel bij dierenarts

De Hondenbescherming roept de minister op de vercommercialisering van de dierenzorg tegen te gaan en maximumprijzen voor basiszorg dierenartsbehandelingen in te stellen. Daarnaast wil de dierenorganisatie de kosten van dierenzorg beperken door het BTW-tarief te verlagen van 21% naar 9%. 

Meer dierenartsen nodig

Het werk van dierenartsen is slopend en zwaar. En omdat er al een tekort aan dierenartsen is, loopt de werkdruk alleen maar op. Groenendijk: “We kunnen ons goed voorstellen dat de verleiding dan groot is om je te laten over- of uitkopen door investeerders. Maar we zien liever dat onderzocht wordt hoe de werkdruk voor dierenartsen verlaagd kan worden en hoe meer dierenartsen in het vak gekregen én gehouden kunnen worden.”  

Huisdierenverzekering of spaarpotje

Huisdiereigenaren dragen zelf natuurlijk ook verantwoordelijkheid als het gaat om de kosten voor dierenzorg, benadrukt de Hondenbescherming. “Je committeert je aan een dier en daar hoort ook de zorg ervoor bij. Daarom roepen wij ook altijd op om als (toekomstige) hondeneigenaren financieel voorbereid te zijn, zodat onverwachte hoge dierenartsrekeningen niet tot hartverscheurende situaties leiden. Dat kan bijvoorbeeld door een huisdierenverzekering af te sluiten of voor een spaarpotje te zorgen.”

Mijd de dierenarts niet!

De Hondenbescherming vindt het belangrijk dat honden altijd goede zorg krijgen. “Twijfel je over de gezondheid van je hond? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Wacht niet af en stel niet uit. Door direct in actie te komen, voorkom je dat de problemen van je hond groter worden”, drukt Groenendijk hondeneigenaren op het hart.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur