'Goed functioneren is vaak meer dan je werk goed doen'

16 OKT 2024 09:35 | DAS

Ondanks dat iemand zijn werk inhoudelijk goed doet kan er toch een situatie ontstaan waarin de arbeidsverhouding onwerkbaar wordt. Een universitair docent die slecht bereikbaar was voor studenten en collega’s werd uiteindelijk ontslagen vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.

Het goed invullen van een arbeidsovereenkomst is vaak meer dan alleen goed inhoudelijk je werk doen. Het betekent dat je ook zichtbaar en bereikbaar moet zijn voor collega’s. Dat geldt zeker als je ervaren bent en jongere collega’s nog veel van je kunnen leren.

Ontslag om verstoorde arbeidsverhouding

De universitair docent werd uiteindelijk niet ontslagen vanwege disfunctioneren, maar vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Er kwam niet vast te staan dat de docent over de gehele linie niet goed functioneerde. Werkgevers moeten aan veel eisen voldoen om een werknemer te ontslaan op grond van disfunctioneren.  

Werkgever moet eerst situatie verbeteren

Werkgevers moeten via een dossier aantonen wat er niet goed gaat in het functioneren en hebben de taak om de situatie te verbeteren voordat zij overgaan tot ontslag. Dit kan door het aanbieden van cursussen, scholing of het laten meelopen op een andere afdeling. Als dit niet helpt, moet worden gekeken of de werknemer elders in het bedrijf kan worden geplaatst. In het geval van de universitair docent was overplaatsing niet mogelijk vanwege de hoge mate van specialisatie.

Meer hulpvragen over disfunctioneren/verstoorde arbeidsrelatie

Overigens komt ontslag op grond van een verstoorde arbeidsrelatie vaker voor in combinatie met disfunctioneren. Bij juridisch dienstverlener DAS kwamen er in 2024 tot en met het derde kwartaal 2000 hulpvragen binnen over ontslag in verband met disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Dat is een lichte stijging van twee procent ten opzicht van het jaar daarvoor over dezelfde periode.

Volledig thuiswerken niet verstandig

Dit geval roept ook de vraag op of volledig thuiswerken verstandig is. Ook als werknemers vanuit huis hun werk goed kunnen doen, is het belangrijk dat ervaren collega’s bereikbaar en zichtbaar zijn voor jongere, minder ervaren collega’s. Dit bevordert de samenwerking en kennisoverdracht binnen organisaties.

Fotografie: credits Shapecharge

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen