Weekend met vrij veel zonneschijn, op zaterdag ook buien

27 SEP 2024 08:32 | Weeronline

Dit weekend is op beide dagen de zon regelmatig te zien. Op zaterdag trekt ook een aantal, soms felle, buien over het land. Zondag blijft het nagenoeg overal de hele dag droog. Het is wel fris voor eind september met zaterdag circa 14 graden en zondag 15 of 16 graden. Maxima rond 18 graden zijn gebruikelijk eind september. Op zaterdag staat er bovendien nog een stevige noordwestenwind, waardoor het voor het gevoel nog wat kouder is. Deze vrijdag is het onstuimig met zware windstoten en felle bui. Er is kans op drukke vrijdagavondspits.

Op de eerste dag van het weekend zien we de zon regelmatig, maar er trekken ook buien over het land. Zaterdagochtend zijn de meeste buien voor de kustprovincies. In de middag komen juist landinwaarts, soms felle, buien voor en neemt de buiigheid in het westen af. Het wordt hooguit 14 graden bij een matige, aan zee vrij krachtige, noordwestenwind. Tijdens een bui is het slechts een graad of 9.

Zaterdagavond trekken de laatste buien naar Duitsland weg en klaart het breed op. Er volgt een heldere nacht waarin het landinwaarts afkoelt tot een graad of 4. Aan de grond is vooral in Oost-Nederland kans op lokaal een graadje vorst.

Zondag: droog en vrij zonnig

De tweede dag van het weekend verloopt aangenaam voor buitenactiviteiten als tuinieren, wandelen of fietsen. In de ochtend is het volop zonnig. Zondagmiddag schuift vanuit het zuidwesten hoge bewolking over het land en eind van de middag kan deze bewolking zo dik worden dat de zon het vooral in Zuidwest-Nederland moeilijk krijgt. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuiden. Het wordt 15 of 16 graden en daarmee is het fris voor de tijd van het jaar. Maxima rond 18 graden zijn gebruikelijk eind september. Het rustige, droge en vrij zonnige weerbeeld maakt voor het gevoel echter veel goed.

Zondagavond neemt de bewolking verder toe en eind van de avond kan in Zeeland al wat regen vallen. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk tot middernacht droog.

Onstuimige vrijdag

Vandaag is het onstuimig met aan de kust soms een stormachtige wind en kans op zware windstoten tot lokaal 100 km/uur. In de loop van de dag komt het ook verder landinwaarts tot fikse windstoten. Daarnaast trekken forse buien, lokaal met onweer, over het land. De temperatuur ligt tussen 11 graden tijdens langdurige regenval tot 15 graden landinwaarts als de zon even schijnt.

De combinatie van neerslag met veel wind kan in een groot deel van Nederland zorgen voor een ronduit drukke vrijdagavondspits. 

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/27-9-2024-weekend-weer

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws