10 kansen voor een sterker Europa

29 JAN 2018 13:56 | Euler Hermes

De eurozone staat eindelijk weer stevig op eigen benen. Als exportland profiteert Nederland hier maximaal van. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zijn er volop mogelijkheden om juist nu de kracht en stabiliteit van de EU verder uit te bouwen. Risk-director Johan Geeroms geeft uitleg. “Nu is het moment daar Europa sterker te maken.”

 “Dat alle signalen in Nederland op groen staan, is te danken aan de opbloei van de eurozone. Een sterker Europa is voor ons goed nieuws. Het is fantastisch dat ook in de Zuid-Europese landen de werkloosheid nu sterk terugloopt. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Het momentum is er nu: een uitgelezen kans voor een sterker Europa. Onze onderzoekers hebben hiervoor 10 concrete initiatieven benoemd.” Geeroms noemt enkele voorbeelden:

1.       Schokken opvangen om nieuwe crisis te voorkomen

“Zoals het IMF wereldwijd de stabiliteit van het monetaire systeem bewaakt, zo zou Europa een EMF moeten krijgen. We hebben met de staatsschuldencrisis gezien hoe kwetsbaar de EU is. Met een eigen Europees Monetair Fonds kunnen we financiële stabiliteit waarborgen. Zo’n EMF kan EU- landen met liquiditeits- of solvabiliteitsproblemen tijdelijk financiële beschutting bieden. Zo vangen we schokken op en voorkomen we een nieuwe crisis.”

2.       Eén financiële toezichthouder

De onderzoekers van Euler Hermes constateren dat de financiële markten te zeer versnipperd zijn met overal eigen regels. Geeroms: “We zouden de financiële markten in Europa veel meer moeten integreren. Met één financiële toezichthouder, één set aan regels en één manier van handhaven. Er zouden ook Europese financiële producten moeten komen. Integratie maakt ook de weg vrij voor lagere kosten.”

3.       Waarom komt geen enkele tech-reus uit Europa?

Een ander concreet voorstel in het rapport van Euler Hermes is een gezamenlijk EU-industriebeleid. “Er is gebrek aan coördinatie. Niet alleen als het gaat om handelsovereenkomsten, maar ook op het gebied van innovatie. De EU-landen zijn allemaal op eigen houtje bezig. Kijk naar de markt van bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazon. Die markt is nergens zo groot als in Europa. Toch staat er in de top 10 van de tech-reuzen geen enkel Europees bedrijf. We zijn te versnipperd bezig.”

4.       Eigen digitale markt

Volgens het onderzoek zou Europa een eigen interne digitale markt moeten creëren en innovatieve ecosystemen moeten ontwikkelen. Geeroms: “Dat is nodig om te concurreren met China en de VS. Denk aan gebieden zoals kunstmatige intelligentie, big data en biomedische geneeskunde. “Dat zijn de banen van de toekomst. Hoe regel je dat landen hier samen mee aan de slag gaan? Daar zul je regels voor moeten maken. Denk aan gegevensbeveiliging, consumentenbescherming, belasting op digitale transacties; dat soort zaken. Ook is er degelijke financiële ondersteuning nodig. Niet voor een paar jaar, maar eerder voor 10 à 20 jaar. Voor dat soort lange termijn-investeringsrisico’s zou je een Europees investeringsagentschap moeten optuigen.”

5.       Jeugd en pensioen

Ook op het gebied van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid zou Europa veel meer één beleid moeten ontwikkelen. “Kijk bijvoorbeeld naar thema’s als jongerenwerkloosheid of pensioen. De verschillen per land zijn enorm.  Iemand met een internationale carrière heeft aan het eind een verzameling van allemaal verschillende stukjes pensioen.  Dat is een rem op Europese arbeidsmobiliteit. Het is de hoogste tijd voor één Europees pensioen.”

“Voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, die per EU-land enorm verschilt, is het belangrijk dat er gezamenlijk gekeken wordt naar de vaardigheden waar straks behoefte aan is. De technologische vernieuwing gaat razendsnel. Er dreigt een groot gevaar van tweedeling: wie kan er wel en niet mee? Hoe zorgt Europa ervoor dat we straks de mensen hebben die nodig zijn? Ook dat is een grote uitdaging.”

Juist nu het goed gaat met Europa is volgens Geeroms de tijd rijp om structurele problemen aan te pakken. Het rapport van Euler Hermes reikt hiervoor 10 concrete initiatieven aan.

Meer informatie

Zie bijlage voor het bijbehorende rapport van Euler Hermes hierover.

Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en een van de leiders op het gebied van (bank)garanties en incasso. Met ruim 100 jaar ervaring en 5900 medewerkers in meer dan 50 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten in zowel klein-, midden- en grootbedrijf als multinationals, die hun debiteuren willen verzekeren. De groep heeft in 2016 een omzet van €2.6 miljard geboekt. Euler Hermes heeft een credit intelligence netwerk ontwikkeld om de financiële stabiliteit van meer dan 40 miljoen bedrijven te analyseren. De groep heeft in 2016 in totaal €883 miljard transacties beschermd. Euler Hermes, dochtermaatschappij van Allianz, is genoteerd aan NYSE Euronext Parijs. Euler Hermes heeft een AA- rating van Standard & Poor’s en Aa3 van Moody’s. Meer informatie: www.eulerhermes.nl of twitter @EulerHermesNL --------------------------------------------------------------------------------------------- Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management’s current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties that could cause actual results, performance or events to differ materially from those expressed or implied in such statements. In addition to statements which are forward-looking by reason of context, the words "may", "will", "should", "expects", "plans", "intends", "anticipates", "believes", "estimates", "predicts", "potential", or "continue" and similar expressions identify forward-looking statements. Actual results, performance or events may differ materially from those in such statements due to, without limitation, (i) general economic conditions, including in particular economic conditions in the Euler Hermes Group’s core business and core markets, (ii) performance of financial markets, including emerging markets, and including market volatility, liquidity and credit events (iii) the frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes and including the development of loss expenses, (iv) persistency levels, (v) the extent of credit defaults, (vi) interest rate levels, (vii) currency exchange rates including the Euro/U.S. Dollar exchange rate, (viii) changing levels of competition, (ix) changes in laws and regulations, including monetary convergence and the European Monetary Union, (x) changes in the policies of central banks and/or foreign governments, (xi) the impact of acquisitions, including related integration issues, (xii) reorganization measures, and (xiii) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences. The company assumes no obligation to update any forward-looking statement.

Dit is een origineel bericht van Euler Hermes

Meer binnen deze rubriek