'Zorg kan veel betekenen in beweegstimulering, maar is niet als enige sector aan zet'

20 MEI 2022 09:12 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maureen Ros, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Gevestigde belangen in de zorg moeten een stap terugdoen' | ANP

Er is meer aandacht nodig voor het belang van een gezonde leefstijl. Dat blijkt uit een enquête van Zorginstituut Nederland: 82% van de ondervraagden vindt dat hier meer aandacht voor moet komen en 64% vindt dat er meer nadruk moet komen op ‘voorkomen in plaats van genezen’. Bewegen is een essentieel onderdeel binnen een gezonde leefstijl en speelt daarmee een belangrijke rol in preventie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen bijdraagt aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Behalve dat bewegen helpt chronische aandoeningen te voorkomen, vertraagt het de progressie van bestaande aandoeningen en kan het ziektelast verlagen. Bovendien heeft bewegen een positief effect op mentale gezondheid.

Meer inzetten op het belang van voldoende bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl, draagt bij aan het houdbaar maken van de zorg. De Nederlandse zorg loopt namelijk tegen financiële en personele grenzen aan en naar alle waarschijnlijkheid verergert dit in de toekomst. De zorg kan veel betekenen als het gaat om beweegstimulering, maar is niet als enige sector aan zet. Een samenwerking vanuit verschillende domeinen is nodig. Denk aan de sport- en beweegsector, maar ook het sociaal domein, ruimtelijke ordening en het onderwijs.

Kennis vanuit deze verschillende domeinen verbinden, netwerken benutten en vervolgens een efficiënte samenwerking opzetten helpt toewerken naar een gezonde leefstijl en daarmee het voorkomen van ziektes op de lange termijn. Dit geeft de zorg meer ademruimte en leidt tot een gezondere samenleving waarin we preventief inzetten op voorkomen in plaats van genezen.

Maureen Ros, specialist Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg