Gebrek aandacht cultuur kan leiden tot misdiagnose in psychiatrie

01 SEP 2022 12:14 | Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

‘In de psychiatrie is te weinig aandacht voor het culturele perspectief. Dat is een ernstig probleem omdat het kan leiden tot verkeerde diagnoses, ineffectieve behandelingen en medicatie die niet werkt,’ aldus Mario Braakman, hoogleraar transculturele forensische psychiatrie aan Tilburg University en president van het zesde wereldcongres van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP). Dit driejaarlijkse congres vindt plaats van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 september in het Postillion WTC in Rotterdam.

 “In de culturele psychiatrie ontwikkelen we van alles en de DSM-5 staat bol van de waarschuwingen om rekening te houden met cultuur, maar dat zien we nog te weinig terug in de GGZ”, aldus Braakman. Dat is reden tot zorg, omdat de patiëntenpopulatie in de geestelijke gezondheidszorg steeds cultureel diverser wordt. Op het congres zal gesproken worden over de psychische gevolgen van oorlog en geweld, structureel racisme en culturele diversiteit in de GGZ.

Thema’s die ook in Nederland actueel zijn, zoals de instroom van migranten, vaak uit oorlogsgebieden, maken het voor alle behandelaren in de GGZ noodzakelijk zich te verdiepen in verschillende uitingen en belevingen van psychische nood. Als dat niet gebeurt, dan blijven mensen met de grootste zorgbehoefte in de kou staan. De conferentie zal ook speciale aandacht geven aan migranten uit conflictgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Oekraïne.

Het thema van het congres is The cultural perspective in psychiatry: moving forward to meet the needs of a globalizing society. Het congres van de WACP telt zo’n tweehonderd presentaties, symposia en workshops met een internationaal deelnemersveld uit zo’n zestig landen. Psychiater Mario Braakman is erin geslaagd om dit wereldcongres naar Nederland te halen en daar is hij trots op. Voor dit voor Nederland unieke evenement komen internationale coryfeeën uit de culturele psychiatrie naar Rotterdam, onder wie gerenommeerde psychiaters als Laurence Kirmayer uit Canada, Roberto Lewis-Fernández uit New York en Kamaldeep Bhui uit Londen.

Wilt u in contact komen met Mario Braakman of met een andere spreker op het congres? Neem dan contact op met Simon Groen, 06-27742003. Als journalist heeft u gratis toegang tot de conferentie als u zich aanmeldt voor de perslijst – daarbij graag aangeven welke dag(en) u aanwezig wilt zijn- via Simon.Groen@ggzdrenthe.nl; Informatie over het congres is te vinden op www.wacp2022.org.

Meer binnen de rubriek Antropologie