‘Het is nog niet voorbij’, zegt het AHF op Wereld Aids Dag 2022

01 DEC 2022 09:00 | Aids Healthcare Foundation

Amsterdam, (1 december 2022) Dit jaar is ‘Het is nog niet voorbij’ het thema van de AIDS Healthcare Foundation (AHF)voor de Wereld Aids Dag 2022 om wereldleiders, gezondheidsinstellingen wereldwijd en de samenleving eraan te herinneren dat er nog veel te doen valt als we ooit een einde willen maken aan de Aidsepidemie. Er zijn rapporten die erop wijzen dat de wereld niet meer voldoende aandacht besteedt aan het inperken van de besmettingen en sterftecijfers. Dit betekent dat wij allen onze inspanningen moeten verdubbelen omdat er miljoenen levens op het spel staan.

’Het was verheugend te zien dat de HIV-programma’s wereldwijd gedurende en na de pandemie snel aan de behoeften konden worden aangepast. Maar uit de meest recente UNAIDS gegevens blijkt dat wereldwijd de respons op HIV/AIDS weer moet worden versterkt en dat maakt ons thema voor de Wereld Aids Dag dit jaar, ‘Het is nog niet voorbij, nog relevanter’, zegt Terri Ford, Chief of Global Advocacy and Policy van AHF. ’Wij doen een beroep op de belanghebbenden en pleitbezorgers in alle landen om wereldwijd de inspanningen voor HIV preventie, testen en behandelingen op te voeren om zo de snel toenemende percentages voor Hiv-infecties af te remmen en de kostbare vooruitgang die we hebben geboekt veilig te stellen. Wij hebben te veel bereikt in de strijd tegen HIV/AIDS om ons de vooruitgang te laten ontglippen die we in de laatste decennia hebben gemaakt.’

UNAIDS heeft voor het afgelopen jaar 1,5 miljoen nieuwe Hiv-infecties gemeld, een toename van 1 miljoen gevallen meer dan het nagestreefde cijfer van 500.000. Daarnaast ook een geschatte 650.000 sterftegevallen die te wijten zijn aan ziekten die verband houden met Aids. Daarom roept het AHF wereldwijd op voor een hernieuwde strijd tegen HIV/AIDS en vestigt in versterkte mate de aandacht op tests en behandelingen en de aanpak van HIV in latere stadia. Dit zijn aspecten die niet voorkomen in het UNAIDS rapport.

Het AHF heeft verschillende live en virtuele evenementen gepland via de 45 teams in de verschillende landen om iedereen te herdenken die overleden is aan ziekten die verband houden met AIDS en als eerbetoon aan iedereen die doorgaat met de strijd. Pleitbezorgers proberen de aandacht van de wereldgemeenschap weer te vestigen op HIV/AIDS en mensen overal ter wereld die HIV hebben of erdoor getroffen zijn.

AHF Nederland organiseert op1 december, van 11.00 tot 17.30 uur een tentoonstelling tijdens het SOA AIDS (AIDS fond) Nationaal Congres STI*HIV*Sex 2022 in de Utrechtse Jaarbeurs. Op 2 december vertoont AHF Nederland de boeiende documentaire over Connie Norman (AIDS Diva) in Amsterdam. Na afloop is er een ontvangst en er staan forumdiscussies op het programma waaraan de bezoekers kunnen deelnemen.

WAT:

  • AHF Nederland BESTEEDT AANDACHT AAN WERELD AIDS DAG

WANNEER

  •  1  DECEMBER 2022 - 11.00 – 17.30 uur: AHF tentoonstelling, SOA AIDS Nationaal Congres STI*HIV*Sex
  •  2 DECEMBER 2022 - 16.30 – 21.30 uur: AHF presenteert AIDS DIVA: Het verhaal van Connie Norman. (filmvertoning)

WAAR:

  • 1 december: Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein, 3521 AL, Utrecht
  • 2 december: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

WIE:

  • AHF Europe Bureau Amsterdam, medewerkers
  • Professionals in de gezondheidszorg, pleitbezorgers voor HIV/AIDS, maatschappelijke organisaties en alle belangstellenden 
  • Meer dan 500 mensen op de beide dagen

Volgens de meest recente statistische gegevens van UNAIDS hebben meer dan 38 miljoen mensen wereldwijd te maken met HIV/AIDS en sinds het begin van de Hiv-epidemie zijn er meer dan 40 miljoen zijn overleden aan ziekten die verband houden met Aids. Hoewel miljoenen nu toegang hebben tot een antiretrovirale therapie, zijn er ook nog miljoenen mensen die deze therapievorm dringend nodig hebben.

‘Zelfs nu Europa zich geplaatst ziet voor vele uitdagingen, sluit het AHF zich toch graag aan bij pleitbezorgers op de Wereld Aids Dag om te benadrukken hoe belangrijk het is hier en in het buitenland de strijd tegen HIV op te voeren’, zegt Zoya Shabarova, hoofd van het Europese kantoor van het AHF. ‘Hoewel de gezondheidszorg in heel Europa haar grenzen bereikt, doen we toch een beroep op de Europese regeringsleiders om de urgentie bij de response op HIV in stand te houden omdat alleen in Oost-Europa de aantallen nieuwe gevallen van HIV in de afgelopen gestegen zijn. Zoals altijd zal het AHF, samen met zijn partners, aanwezig zijn voor preventieve maatregelen, testen en behandelingen. Maar ze doen ook een beroep op alle regeringen voor een meer mensgerichte benadering van de gezondheidszorg in het algemeen. Wij zullen ervoor zorgen dat Europa en de rest van de wereld weet dat ‘Het nog niet voorbij is’ wat betreft de jarenlange strijd tegen HIV/AIDS’.

Kijk ook voor verdere informatie over evenementen van het AHF in de VS en elders in de wereld tijdens de Wereld Aids Dag op AHFwad.org.

Over AIDS Healthcare Foundation (AHF)

De AIDS Healthcare Foundation, is wereldwijd de grootste AIDS organisatie die medische zorg of diensten beschikbaar maakt voor meer dan 1,6 miljoen mensen in 45 landen, van de VS, Afrika, Zuid-Amerika/het Caraïbische gebied, Azië-Pacific tot en met Europa. Kijk ook op onze website om meer te weten te komen over het AHF: www.aidshealth.org, volg ons op Facebook: www.facebook.com/aidshealth, op Twitter: @aidshealthcare en op Instagram: @aidshealthcare.

Meer binnen de rubriek Ontwikkelingen en trends