'Nederland kan binnen enkele maanden van stikstofslot af'

07 APR 2025 13:33 | New Energy Coalition

De natuur in Nederland ontvangt te veel stikstof en die komt voor een groot deel uit mest. De uitstoot van stikstof uit mest kan bijna gehalveerd worden door een combinatie van stalaanpassingen, vergisting en nabehandeling, blijkt uit ramingen van de Gasunie en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Door deze aanpak los te laten op de mest die vrijkomt in de buurt van natuurgebieden kan Nederland binnen enkele maanden van het stikstofslot af. Maar wetgeving zit de oplossingen voor het stikstofprobleem in de weg.

Nederland zit op slot. De natuur lijdt zodanig onder de door ons uitgestoten stikstofdeken dat elke nieuwe activiteit met stikstofuitstoot geen vergunning meer krijgt. Dat betekent geen extra bedrijvigheid, geen nieuwe woningen en geen infrastructuur. Het vervelende is dat ook activiteiten die het probleem oplossen geen vergunning krijgen. Dat komt doordat ze tijdens de bouwfase, vóór ze het probleem oplossen, een klein beetje stikstof uitstoten. En dat mag niet.

Een veehouder kan bijvoorbeeld aanpassingen doen in de stal, waardoor de mest geen kans krijgt om stikstof uit te stoten, maar daar is een vergunning voor nodig. Hetzelfde geldt voor een vergister waarmee je van mest groen gas kunt maken, of een nabehandeling waarmee de veehouder zijn eigen kunstmest uit mest maakt.

Overheid met lef

Door gericht de mest in de buurt van Natura2000-gebieden te behandelen wordt de stikstofuitstoot op die gebieden drastisch gereduceerd, kan de natuur weer haar gang gaan en kan Nederland van het slot. Als prettige bijkomstigheid worden er dan ook minder broeikasgassen uitgestoten, wordt er duurzame energie geproduceerd en verbetert het stalklimaat.

Het enige dat daar voor nodig is, is een overheid die bereid is om vergunningen af te geven en daarbij enige creativiteit en flexibiliteit toont. We hebben een overheid met lef nodig. Dit probleem laten doorsudderen is geen optie. Het woningtekort, de energietransitie en alle andere opgaven waar we voor staan dulden geen uitstel.

Ruud Paap werkt voor New Energy Coalition, Platform Groen Gas en TKI Nieuw Gas aan de ontwikkeling van groen gas in Nederland.
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van New Energy Coalition

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid