Noï Boesten
Al wekenlang is het uitzonderlijk droog en hoewel er voor volgende week wel regen wordt voorspeld, blijft het neerslagtekort oplopen. De grondwaterstand zakt almaar verder en de natuur verdort. Iedereen met een tuin zou de natuur een handje kunnen helpen door tegels weg te halen en op die plek bloemen en planten te plaatsen.
De droogte is een groot probleem. Dat blijkt wel uit het feit dat uit voorzorg paasvuren zijn afgelast en er begin deze maand in Brabant al een sproeiverbod werd afgekondigd. De natuur staat erg onder druk. Tegelijkertijd is een derde van de Nederlandse tuinen – dat zijn er maar liefst 2,2 miljoen – volledig versteend. Bij hevige regenval staan deze betegelde tuinen vaak blank, waarna het water wordt afgevoerd naar het riool. Doodzonde, want dat water hebben we op andere momenten hard nodig.
Voor zowel onze eigen gezondheid als een gezonde natuur is het belangrijk dat er heel veel stenen uit tuinen gaan verdwijnen en hiervoor groen in de plaats komt. De bodem werkt namelijk als een soort spons: regenwater wordt door wortels van bomen en planten opgenomen.
Regenton
Ook een regenton mag tegenwoordig in de tuin niet meer ontbreken. Omdat we steeds vaker kampen met langdurige droogte is het belangrijk dat we het water dat we kunnen opvangen, bewaren voor de momenten waarop we het hard nodig hebben.
Het is begrijpelijk dat veel mensen vooral genieten van het droge, zonnige weer van de afgelopen weken, maar hopelijk is er ook het besef dat dit een keerzijde heeft. In het belang van de natuur moeten we met z’n allen kiezen voor die groene tuin. Die is trouwens ook veel koeler en dus aangenamer.
Dit is een origineel bericht van IVN Natuureducatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.