Daphne Teeling
Aanleiding:
RIVM: met kleine veranderingen zou meerderheid wel genoeg bewegen
Het merendeel van de Nederlandse volwassenen beweegt al jaren te weinig. Volgens het RIVM zijn slechts kleine veranderingen nodig om dit tij te keren, zoals vaker de fiets pakken of de trap nemen in plaats van de lift. Maar daarnaast is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in een werkomgeving die hierop is ingericht én tegelijkertijd uitnodigt om naar buiten te gaan. Veel bedrijventerreinen zijn nu alleen goed bereikbaar met de auto en een lunchwandeling over het asfalt en tussen de grote grijze gebouwen is ook weinig aantrekkelijk. Dat moet én kan anders.
Zitten geldt als het nieuwe roken. De Gezondheidsraad adviseert dat volwassenen tenminste 150 minuten per week matig tot intensief moeten bewegen. Daarnaast is het ook belangrijk dat dit verspreid over de week gebeurt. Twee keer flink tekeer gaan in de sportschool en de dagen verder zittend doorbrengen, is onvoldoende. Daarom moeten patronen doorbroken worden. Een groene werkomgeving kan hierin helpen. Groen nodigt namelijk uit tot bewegen.
Lunchwandeling
Zo’n 30 procent van de beroepsbevolking werkt in Nederland op een bedrijventerrein. Van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen die ons land telt, bestaat nu slechts 1 procent uit natuur. Als deze terreinen groener worden ingericht, fiets- en wandelpaden worden aangelegd en het openbaar vervoer verbetert, wordt veel winst behaald voor de gezondheid van werknemers. Terwijl veel werknemers nu tijdens lunchtijd binnenblijven, zal een fijne groene werkomgeving ervoor zorgen dat mensen vaker een lunchwandeling maken en wellicht buiten gaan vergaderen. Het gevolg is dat werknemers zich prettiger en gezonder voelen en zich vervolgens weer beter op hun werk kunnen concentreren, wat de productiviteit verhoogt. Kortom, een win-win.
Nieuw normaal
Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is, heeft Werklandschappen van de Toekomst vorige week twaalf bedrijventerreinen geselecteerd waarop de komende jaren onderzoek en innovatie gaat plaatsvinden. Deze terreinen moeten gaan gelden als inspiratielocaties om de komende tien jaar duizend bedrijventerreinen in Nederland in beweging te krijgen naar een ‘nieuw normaal’: natuurrijke locaties, waar mensen graag willen werken, die klimaatbestendig zijn, goed voor de biodiversiteit en natuurlijk ook de economie. Uiteindelijk zijn deze werklandschappen van de toekomst essentieel voor onze brede welvaart.
Dit is een origineel bericht van IVN Natuureducatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
17 JAN 2025