Ian Mostert
Aanleiding:
Opnieuw meer meldingen van pesten en geweld op school
Uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat het aantal meldingen van pesten en fysiek geweld in het onderwijs weer is toegenomen. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs neemt het aantal treiterijen flink toe en dat geldt ook voor de ernst van de incidenten. Om dit een halt toe te roepen, pleiten we bij IVN Natuureducatie al jaren voor meer groene schoolpleinen. Op een grijs, betegeld plein zijn bewezen meer ruzies en opstootjes dan op een groen plein, waar doorgaans een betere sfeer hangt.
School zou voor iedereen een veilige en prettige omgeving moeten zijn. Toch wordt er regelmatig gepest, in de klas en op het schoolplein. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op een versteend schoolplein veel meer competitief gedrag vertonen en vaker ruzie maken. Dat zijn pleinen, waar verder weinig anders te doen is dan bijvoorbeeld een potje voetbal, en waar kinderen zich sneller vervelen. Dit leidt sneller tot pestgedrag en sommige kinderen vallen sneller buiten de groep.
Lekker struinen
Op een kwalitatief groen. gezond plein, waar ook nog altijd tegels liggen voor dat potje voetbal, is er voor ieder wat wils. Kinderen maken veel minder ruzie en werken beter samen. Zij kunnen met elkaar klimmen, door paadjes struinen of een kijkje nemen in een moestuintje. Van leerkrachten en ouders horen wij ook terug dat zij na het realiseren van een groen plein bijna geen ruzies meer zien. Zij zitten er dan zelf ook meer ontspannen bij terwijl de kinderen zich vermaken.
Bovendien is zo’n natuurrijk schoolplein ook gewoon gezonder. De manier van bewegen is afwisselender, wat goed is voor de motoriek en het is er op zomerse dagen veel koeler.
Buurtspeelplek
Een natuurrijk schoolplein is tegelijkertijd voor de buurt heel fijn. Veel kinderen groeien op in versteende wijken waar ze amper plek hebben om lekker buiten te spelen. Buiten schooltijden toegankelijke groene schoolpleinen zijn oases om met vrienden te spelen en voor ouders om er te ontspannen.
Dit is een origineel bericht van IVN Natuureducatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.