'De videogame-industrie heeft meer nodig dan megahits als GTA 6'

21 MRT 2024 15:52 | Breda University of Applied Sciences
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mata Haggis-Burridge

Aanleiding:
GTA 6 is wat de game-industrie nodig heeft

De videogame-industrie heeft te maken met een post-lockdown crisis nu de druk van investeerders en een herziening van bedrijfsstructuren bedrijven dwingt om duizenden werknemers te ontslaan. Maar megahits als GTA 6 zijn slechts een deel van de oplossing. GTA 5 heeft naar verluidt meer dan 8 miljard dollar aan inkomsten opgeleverd, dus de hype van GTA 6 is al begonnen, zelfs al voor de release. Een enkele megahit zoals GTA 6 zal de verkoop van videogameconsoles stimuleren en kan dus een bescheiden halo-effect hebben in de zin van dat de verkoop van andere spellen stijgt. Echter, ervan uitgaan dat het succes van één spel de dagelijkse realiteit van een hele industrie zal veranderen, is hetzelfde als zeggen dat met de komst van miljardairs de gemiddelde persoon ook rijker wordt - een extreem ongelijke verdeling van succes zuigt nu eenmaal rijkdom van elders weg.

Een ander punt van zorg is dat de ontwikkelaars van de GTA-serie, Rockstar Games, een slechte staat van dienst hebben als het gaat om het respecteren van de rechten van werknemers en matig presteren op het gebied van diversiteit in hun spellen. Met de merkbekendheid van GTA 6 zal succes verzekerd zijn, maar het falen op de hiervoor genoemde gebieden heeft gevolgen voor de winstgevendheid van een videogame, naast mogelijke negatieve sociale gevolgen voor zowel de ontwikkelaars als de spelers van de game.

Ondanks de huidige problemen van de videogame-industrie, verwacht het European Institute of Innovation and Technology (EIT) dat de Europese game-industrie in 2030 in omvang zal zijn verdubbeld. Uit het onderzoek van het EIT blijkt dat we in Nederland een enorm groeipotentieel hebben, maar daarvoor zijn duurzame en eerlijke bedrijfsomstandigheden nodig om topvideogame-studio's en topmedewerkers te motiveren. Hoewel de geschatte Europese groei is gebaseerd op een financiële indicator, moeten we de impact ook evalueren op basis van de verdeling van het succes: steunen we de ontwikkeling van diverse creatieven en produceren we een scala aan hoogwaardige entertainmentervaringen, of richten we ons alleen op megahits en de beperkte groep mensen die daarvan profiteert? Intelligent onderwijs-, onderzoeks-, investerings- en belastingbeleid kan de gezondheid van deze sector fundamenteel beïnvloeden, zowel financieel als cultureel.

Bronnen: https://www.gamingbible.com/news/70-percent-gamers-avoid-games-toxic-communities-study-582125-20230719) https://eit-culture-creativity.eu/european-game-industry-latest-study-shows-potential-of-e40-billion-turnover-by-2030/ Breda University of Applied Sciences (BUas) is een gespecialiseerde en internationaal georiënteerde hoger onderwijsinstelling in Breda. Op de groene en kleinschalige campus en in de diverse learning communities werken studenten, medewerkers en partners uit het bedrijfsleven samen aan een betere wereld door het creëren van betekenisvolle ervaringen. Dit doen zij op het gebied van Tourism, Leisure & Events, Hotel & Facility Management, Built Environment, Logistics Management, Game Design, Creative Business en Data Science & AI.

Meer binnen de rubriek Entertainment