Expositie 'Dubbelspion'

13 APR 2023 15:00 | Vrijheidsmuseum

Tijdelijke expositie over Oorlog, Verraad en Misinformatie

“In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.” Deze eeuwenoude wijsheid gaat nog altijd op. Bedrog speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 27 april 2023 toont het Vrijheidsmuseum in de tijdelijke expositie Dubbelspion hoe geheime diensten in oorlogstijd misinformatie tot een kunst wisten te verheffen met behulp van een netwerk van overgelopen geheim agenten: dubbelspionnen.

Dat zijn spectaculaire verhalen. We ontmoeten de man die een inspiratie vormde voor James Bond en een fantast die in zijn eentje de Duitse inlichtingendiensten om de tuin leidde. We leren hoe de Enigma gekraakt werd, hoe de aanval op Pearl Harbor ontmaskerd had kunnen worden en hoe de landingen in Normandië tot een historisch succes werden dankzij dubbelspionnen. De verhalen komen tot leven in foto’s, video’s en authentieke objecten, waaronder als topstuk een echte Enigma machine.

Dubbelspion is een spannende, op beleving gerichte expositie vol avonturen en met veel historische inhoud. De bezoeker dwaalt door de jaren 40 en ontdekt achter iedere deur nieuwe verhalen en mysteries om te ontrafelen. Hij kraakt een code in een gevangeniscel, waagt een gokje in het casino en leert de vijand bedriegen in een militair hoofdkwartier. Na een reis door de geschiedenis van verraad en bedrog volgt een bezoekje aan het heden: zijn er nog steeds echte dubbelspionnen? Hoe werkt misinformatie? Herken jij ‘fake news’?

De tijdelijke expositie Dubbelspion is een zingevende en zinderende ervaring om niet te missen. Te bezoeken van 27 april 2023 t/m 7 januari 2024 in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Informatie: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl

Website: www.vrijheidsmuseum.nl

Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Instagram: /vrijheidsmuseum

LinkedIn: Vrijheidsmuseum, Twitter: @nooit1verhaal

 

Neem voor meer informatie contact op met het Vrijheidsmuseum via welkom@vrijheidsmuseum.nl of 024-2974404 Neem voor inhoudelijke vragen contact op met onze conservator Rense Havinga, via collectie@vrijheidsmuseum.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur