Heilige Boontjes Koffie wint CCV Hein Roethofprijs 2017

30 OKT 2017 17:18 | Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

‘Heilige Boontjes Koffie’ uit Rotterdam wint de CCV Hein Roethofprijs 2017 vanwege hun originele en enthousiaste aanpak die ex-gedetineerde jongeren op een positieve manier middenin de samenleving brengt. 30 oktober kregen ze de prijs van de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus.

De jury koos voor Heilige Boontjes vanwege hun originele en enthousiaste aanpak die ex-gedetineerde jongeren op een positieve manier middenin de samenleving brengt. Heilige Boontjes biedt ex-gedetineerde jongeren tot 27 jaar in een leer-werktraject een perspectief op de arbeidsmarkt. In een koffiebar leren de jongeren arbeids- en sociale vaardigheden. Heilige Boontjes heeft inmiddels twee locaties in Rotterdam, een eigen koffiebranderij en een online verkoopafdeling. Aan het einde van het leer-werktraject, worden de deelnemers gekoppeld aan werkgevers, die voor een jaar een betaalde baan bieden. Op dit moment doorlopen twintig jongeren het programma bij Heilige Boontjes. De jury vindt dit een mooi voorbeeld van maatschappelijk ondernemen en een bijzondere vorm van re-integratie.

Andere genomineerde projecten

Forsa! en Hulplijn Radicalisering waren ook genomineerd voor de CCV Hein Roethofprijs.

Forsa! Is een integrale aanpak waarbij (ex-)gedetineerde jongeren van 17 tot 27 jaar van niet-westerse achtergrond een jaar intenfsief worden begeleid door een maatje met dezelfde culturele achtergrond. De recidive van de ex-gedetineerden die worden begeleid door Forsa!, ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde.

Hulplijn Radicalisering richt zich op het tegengaan van jihadistische radicalisering onder Nederlandse jongeren. Ouders met vragen over jihadisme, radicalisering, opvoeding en vervreemding, kunnen contact opnemen met de Hulplijn, waar een medewerker desgewenst in de eigen taal kan antwoorden. Daarnaast geeft het team van de Hulplijn voorlichting en training aan ouders, leerkrachten, imams, professionals en gemeenteambtenaren. Bovendien ondersteunen vertrouwenspersonen de families van radicaliserende jongeren en als dat noodzakelijk is, schakelen ze ketenpartners in zoals gemeente, politie en Jeugdzorg.

CCV Hein Roethofprijs

Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. Dit jaar koos de jury drie nominaties uit 31 inzendingen. De prijs wordt georganiseerd vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De winnaar kreeg 20.000 euro en een klein kunstwerk.

De jury

De jury bestaat uit:

Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen, voorzitter

Anniko van Santen, presentatrice van het AVRO-programma Opsporing Verzocht

Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers

Sander Goberdinge, directeur van Detailhandel Nederland

Emile Kolthoff, hoogleraar Criminologie aan de Open Universiteit

Corine Duitman, hoofd Handhaving gemeente Rotterdam

Voor aanvullende informatie, of contact met de genomineerden en de winnaars kunt u contact opnemen met Door van der Wiele, secretaris CCV Hein Roethofprijs, Door.vanderwiele@hetccv.nl, telnr: 06 1335 00 68

Meer binnen deze rubriek