Dit is een expertquote van Nadine Klokke, Knab, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Ene gemeente moeilijker met steun voor zzp'er dan andere' | NOS
Veel zzp’ers overwegen te stoppen met hun onderneming vanwege corona. Vier op de tien zelfstandigen verdienen nu (veel) minder door alle maatregelen. Velen gebruiken hun privéspaargeld om rond te komen. Van alle zzp'ers overweegt 12 procent om - vanwege corona - te stoppen met de onderneming. De verschillen per sector zijn groot. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers in december.
Horeca en cultuursector hardst geraakt
Dat de pandemie de ene sector veel harder treft dan de andere, wordt duidelijk als we inzoomen. 42 procent van alle zzp'ers verdient nu minder door de coronamaatregelen. Dat percentage ligt in de horeca (85 procent), de cultuursector (79 procent) en bij persoonlijke dienstverleners zoals kappers (59 procent) veel hoger. Zzp'ers in de bouw komen er relatief gezien het beste vanaf. Van hen geeft 26 procent aan minder te verdienen door de maatregelen.
Liever in loondienst dan omscholen
De pijn wordt goed duidelijk als je kijkt naar hoeveel zzp'ers overwegen om er helemaal mee te stoppen. 15 procent geeft aan nu onder het sociaal minimum uit te komen. Dat betekent dat ze netto minder dan 1.078 euro per maand overhouden. Van deze groep overweegt 24 procent zich om te scholen terwijl 31 procent erover denkt om in loondienst te gaan. 29 procent denkt aan stoppen.
Je vraagt ook nogal wat van mensen als je vraagt of ze zich willen omscholen. Ondernemers kiezen voor hun vak omdat hun passie er ligt. Als je goedlopende bedrijf dan in één klap in zwaar weer komt door iets waar je zelf geen invloed op hebt, snap ik dat je niet staat te springen om je om te scholen. Nu de regering de belangrijkste steunmaatregel voor zzp'ers niet terug laat komen, staan veel zzp'ers helaas op het punt om iets op te geven waar ze met hart en ziel aan gewerkt hebben.
Nadine Klokke is CEO bij Knab