Nieuwe cao voor auto- en fietsbedrijven: +10,5%

05 FEB 2024 14:00 | BOVAG

Zowel de leden van de vakbonden als de ondernemers in Ledenraad van BOVAG hebben ingestemd met het cao-akkoord dat de onderhandelaars in de laatste weken van januari wisten te bereiken. Daarmee ligt er een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT). De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, dus tot en met 31 januari 2025, en behelst een loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht op 1 januari 2024, een verhoging van 90 euro op 1 augustus 2024 en een verhoging van 1,5 procent op 1 januari 2025.

Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: “We zijn blij met de duidelijkheid die er nu is, met name over de loonsverhoging op 1 januari 2024. Dat wilden onze ondernemers graag.”

BOVAG en vakbonden hebben bovendien afgesproken dat werkgevers die al op eigen initiatief per 1 januari 2024 een collectieve loonsverhoging hebben gegeven -  als voorschot op de nieuwe cao - deze verhoging met terugwerkende kracht mogen verrekenen bij toepassing van de nieuwe cao. 

Jeugdlonen

De loonafspraken in de nieuwe cao tellen op tot een gemiddelde loonsverhoging van 10,5 procent over de looptijd van 15 maanden. Han ten Broeke: “Belangrijk is dat er in de nieuwe cao extra aandacht is besteed aan het aantrekkelijk houden van de sector voor jongeren. De jeugdlonen zijn om die reden verhoogd. Verder is afgesproken dat medewerkers sneller door hun schalen stappen: in enkele functiegroepen is het aantal functiejaren verminderd, zodat medewerkers sneller aan een hoger salaris komen.”

Andere afspraken:

-        Verkopers krijgen ter compensatie voor werken op een feestdag een doorbetaalde vrije dag.

-        Verkopers krijgen de cao-verhoging voortaan ook over hun vaste salaris.

-        Ouderenregelingen (Generatiepact en RVU) blijven intact.

-       Het rouwverlof inzake familieleden is verruimd.

 

De cao MvT betreft zo’n 85.000 medewerkers van ondermeer auto- en fietsbedrijven.

 

 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen