Brightlands NovaBite: expertisecentrum voor sensorisch onderzoek en productoptimalisatie 

18 APR 2024 19:01 | Brightlands Campus Greenport Venlo

Vandaag opende Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Provincie Limburg Brightlands NovaBite. Een expertisecentrum gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo met een allesomvattend pakket: van smaakonderzoek, productonderzoek en in-company paneltrainingen tot deskundigheid op het gebied van Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Dit wordt gevoed met de nieuwste kennis uit de wetenschap, vanuit de samenwerking met Universiteit Maastricht.  

De faciliteit is gevestigd in de zijvleugel van de Innovatoren op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het bevat de nieuwste voorzieningen op het gebied van sensorisch onderzoek, waaronder sensory booths waar smaaktesten uitgevoerd kunnen worden, een ruimte voor focusgroepen met observatieruimte en een demokeuken waar gekookt kan worden met nieuwe, innovatieve producten en ingrediënten. Brightlands NovaBite beschikt over een eigen consumentenpanel met uiteenlopende achtergronden en persoonskenmerken voor het testen van producten en/of concepten. Daarnaast geeft Brightlands NovaBite ook workshops en masterclasses die variëren van smaak tot smaakbeleving, voedings- en gezondheidsclaims tot duurzaamheidsclaims.  

Volgens Ingrid Vermeer, CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo, is Brightlands NovaBite een zeer waardevolle toevoeging aan de activiteiten op de campus, zijn bewoners én de regio. "Brightlands NovaBite is een prachtig nieuw centrum dat bijdraagt aan het versnellen van de ontwikkeling én het succesvol op de markt brengen van verbeterde, gezondere en duurzamere voedingsproducten en -concepten.”   

Jasper Kuntzelaers, Gedeputeerde Provincie Limburg verwoordt het als volgt: “NovaBite is een project dat niet alleen onze regio op de kaart zet op het gebied van agrofood innovatie, maar ook aantoont hoe wij als provincie vooroplopen in het integreren van duurzaamheid in al onze ontwikkelingen. Gezien de maatschappelijke opgaven van vandaag de dag is het van groot belang dat vooruitstrevende, creatieve ondernemers de ruimte krijgen die zij nodig hebben om de oplossingen voor morgen naar de markt te brengen. In dat opzicht functioneert NovaBite als een cruciaal knooppunt waar talent, ondernemerschap en onderzoek samenkomen om onze regio te versterken."

Brightlands NovaBite neemt de activiteiten van het eerdere Test, Taste & Concept Center van Brightlands over en werkt samen met het Laboratory for Behavioural Gastronomy en Food Claims Centre Venlo van Universiteit Maastricht en met partners Normec Foodcare en BASF | Nunhems. Deze nieuwe faciliteit wordt ten deel gefinancierd vanuit de 2e tranche van de Regio Deal Noord-Limburg. De partners die dit mogelijk maken zijn: Rijksoverheid, Provincie Limburg en Gezondste Regio Noord Limburg. 

Tijdens de opening werd tevens bekend gemaakt dat NovaBite en campusbewoner Kokkerelli de handen ineen slaan om een lange termijn samenwerking aan te gaan. De activiteiten van Kokkerelli dragen bij aan het versnellen van de transitie naar een gezonde jeugd door de inzet van gevalideerde educatie, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. De expertise en faciliteiten van Novabite sluiten mooi aan bij de expertise van Kokkerelli en andersom. Samen benadrukken wij de missie om duurzaam te investeren in de gezondheid van onze jeugd. 

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca