Stichting Vluchteling: Feiten en cijfers laten zien dat Syrië nog niet veilig genoeg is

29 AUG 2024 10:20 | Stichting Vluchteling

Syrië staat op bijna onderaan de Global Peace Index en is daarmee een van de meest onveilige landen ter wereld om in te leven. Verschillende groepen in het land blijven met elkaar in conflict, wat leidt tot burgerslachtoffers en veel ontheemden. Het Syrian Network for Human Rights heeft van 1 januari tot juni 2024 de dood van 367 burgers gedocumenteerd, waaronder 56 kinderen en 34 vrouwen. Raketaanvallen in Noordwest Syrië door Rusland en het Syrische regime gaan door en er zijn regionale spanningen. Ook hebben militaire operaties van de Turkse regering in Noordoost Syrië ertoe geleid dat bijna een miljoen Syriërs wekenlang verstoken zijn van water en elektriciteit. Meer dan 7 miljoen Syriërs zijn ontheemd in eigen land. 

De humanitaire situatie in Syrië blijft nijpend. Dit jaar hebben meer dan 16 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, het grootste aantal sinds het begin van de crisis in 2011. Onder hen zijn 7,5 miljoen kinderen. Voor dit jaar is slechts 24,2% van de benodigde humanitaire hulp gefinancierd. Door de daaropvolgende bezuinigingen hebben meer dan 160 gezondheidsvoorzieningen in Noord-Syrië, waaronder 46 ziekenhuizen, hun activiteiten moeten staken. Hierdoor hebben ontheemden geen toegang tot levensreddende gezondheidszorg. 

Veel Syriërs die zijn teruggekeerd naar Syrië zijn geconfronteerd met ernstige mensenrechtenschendingen. Mensen zijn gemarteld door het Syrische regime en velen zijn verdwenen. Het Syrian Network for Human Rights heeft gedocumenteerd dat het Syrische regime ten minste 4.714 mensen heeft gearresteerd die zijn teruggekeerd naar Syrië en 43 mensen die zijn overleden als gevolg van marteling.  

Voor meer informatie: pers@vluchteling.nl of bel naar 0616153903.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen