Koton, topmodemerk uit Türkiye, neemt deel aan VN-klimaatconferentie COP28

15 JAN 2024 13:08 |  B2Press BV

Koton, een toonaangevend bedrijf in de prêt-à-porter sector, heeft deelgenomen aan COP28 in Dubai. Yılmaz Yılmaz, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Koton, Şahika Ercümen, de beroemdheid die Koton's Respect for Water Collection vertegenwoordigt, Anthony Leiserowitz, het hoofd van de afdeling Climate Change Communication van Yale University, en Burak Kuyan, de CEO van Galata Wind Energy, woonden het panel bij.

Koton, een van de toonaangevende modemerken in Türkiye, is actief betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van gendergelijkheid en duurzaamheid.

Yılmaz Yılmaz, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Koton, die de duurzaamheidsinspanningen van het bedrijf van jaar tot jaar versterkte en dit jaar sprak in het "Story of Us" panel op COP28, evalueerde de duurzaamheidsinspanningen van Koton en verklaarde: "In 2020 hebben we ons duurzaamheidsmanifest gepubliceerd onder de titel 'Respect for Life'. Dit manifest heeft 4 hoofdcomponenten: Respect voor onze wereld, onze samenleving, onze mensen en ons bedrijf.

Respect voor onze wereld' houdt ook in dat we het eerste Turkse retailmerk zijn dat het 'Better Cotton'-initiatief in Türkiye heeft ondertekend. In 2022 was ongeveer 25% van onze producten geproduceerd uit duurzame bronnen, en we streven ernaar om het productiepercentage van Better Cotton te verhogen naar 50% in 2025. Dit zal naar verwachting resulteren in ongeveer 8 miljoen kubieke meter waterbesparing, ongeveer 5 ton minder gebruik van chemische middelen en een toename van de efficiëntie om tegen het einde van 2025 ongeveer 1100 ton katoen meer te produceren. Dit betekent dat we katoen kunnen produceren voor ongeveer 4 miljoen extra T-shirts," zei hij.

"72% VAN ONZE WERKNEMERS ZIJN VROUWEN" 

Yılmaz vervolgt: "Onder de titel 'Respect voor de samenleving' is een van onze dierbare praktijken onze 'Handmade' collectie. Met dit project, dat we in 2016 zijn gestart, laten we vrouwen in Zuidoost-Anatolië taken uitvoeren die door borduurmachines zouden kunnen worden gedaan, wat normaal goedkoper zou zijn om te produceren. Met dit project bereiken we tot nu toe 6.000 vrouwen die in achtergestelde omstandigheden leven.

Respect for People' omarmt een bedrijfscultuur die gelijkwaardig en inclusief is en diversiteit waardeert. Ongeveer 72% van onze werknemers bij de Koton Groep is vrouw en 54% van onze managers is vrouw. Het ontwikkelen van projecten die vrouweninitiatieven in alle aspecten van het leven ondersteunen is een van onze prioriteiten. In lijn met ons doel om een vrouwvriendelijk bedrijf te zijn, hebben we de United Nations Women's Empowerment Principles ondertekend. In 2023 ontvingen we de Great Place To Work-certificering."

"DUURZAAMHEID IS EEN GROTE UITDAGING VOOR TüRKİYE"

"Duurzaamheid is zowel een belangrijke uitdaging als een grote kans voor Türkiye. De nabijheid van Europa en de geavanceerde staat van lokale productie bieden Türkiye aanzienlijke voordelen. Op ons gebied streven we ernaar het aandeel duurzame producten in het totale aantal producten tegen 2024 te verhogen. Tegen 2026 willen we het percentage plastic voor eenmalig gebruik met 50% verminderen, het gebruik van gerecyclede verpakkingen met 50% verhogen en ons aandeel duurzame producten verder vergroten. Dienovereenkomstig hebben we in 2022 22% minder plastic afval geproduceerd dan in het jaar daarvoor. Vanaf de tweede helft van 2023 stoppen we met het gebruik van plastic tassen in onze winkels in Türkiye," zei hij.

"BEDRIJFSPARTICIPATIE IS BELANGRIJK VOOR COP28

Yılmaz Yılmaz deelde ook zijn indrukken van COP28: "De deelname van de private sector is cruciaal voor deze organisaties omdat bedrijven een aanzienlijke impact hebben. Elk jaar wordt de reikwijdte van COP groter; de particuliere sector, landen en individuele deelnemers tonen meer interesse. Ik geloof dat deze interesse een beslissende invloed heeft op de beslissingen die tijdens de top worden genomen."

 

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode