'Overheid moet veiligheid verschillende vormen vitamine B6 onderzoeken'

11 JUN 2025 12:17 | NPN

Vitamine B6 komt regelmatig negatief in het nieuws vanwege het risico op zenuwpijn bij gevoelige mensen. Daarom stelde de overheid al een maximumgrens voor deze vitamine in voedingssupplementen. Dit lost het probleem echter niet op voor mensen die gevoelig zijn voor een bepaalde vorm van vitamine B6. Klachten kunnen zelfs optreden bij lage hoeveelheden of door vitamine B6 in voeding. Dit komt waarschijnlijk door een genetische aanleg die hen extra gevoelig maakt voor bepaalde vormen van deze vitamine.

De huidige maximumgrens voor vitamine B6 in supplementen biedt deze groep onvoldoende bescherming. De overheid wil de grens nu verder verlagen, maar dat pakt het werkelijke probleem niet aan. De overheid moet eerst onderzoeken welke vormen van vitamine B6 veilig zijn voor iedereen. Eerder onderzoek van de Universiteit Maastricht, in opdracht van NPN, bevestigde al dat één specifieke vorm mogelijk geen bijwerkingen geeft bij gevoelige personen. Meer onderzoek is echter nodig voordat het beleid hierop kan worden aangepast.

De supplementenbranche en de overheid moeten hierin samen optrekken. Zij kunnen bepalen welke vorm van vitamine B6 het veiligst is voor alle gebruikers. Die vorm zou dan als enige toegestaan moeten worden in voedingssupplementen.

Zonder gedegen onderzoek naar de verschillende vormen van vitamine B6 blijft het risico op zenuwpijn bij gevoelige personen bestaan. Dit kan leiden tot onterecht wantrouwen jegens alle supplementen. De veiligheid van voedingssupplementen moet daarom gebaseerd zijn op goed onderbouwd beleid. Door alleen de veiligste vorm van vitamine B6 toe te staan, blijft verantwoord gebruik mogelijk, ook voor mensen met een verhoogde gevoeligheid.

Onderzoek naar vormen van vitamine B6 door universiteit Maastricht: Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. (2017). The vitamin B6 paradox: Supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology In Vitro, 44, 206-212.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca