Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Geen verwarming aan op slaapkamer: wordt het dan niet té koud?
Om energie te besparen staat in veel slaapkamers de verwarming uit. Met een warme pyjama en een extra deken is dat goed te doen. Maar heb je een baby in huis, zorg dan dat je die kleine niet te warm toedekt. Ook hoeft een baby na de kraamweek geen mutsje meer op. Als een jonge baby het te warm krijgt in bed, geeft dat namelijk een verhoogde kans op wiegendood.
Ouders zijn vaak bang dat hun kind het koud heeft en daardoor minder goed slaapt. Maar die extra deken is niet altijd verstandig. Een baby kan nog niet aangeven dat hij het te warm heeft en is ook niet in staat de deken van zich af te duwen. Belangrijk dus om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van de baby te voelen. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.