Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 uit

24 SEP 2020 12:08 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Zijne Majesteit de Koning reikt donderdagmiddag 8 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking van de prijzen opent de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.

De Koninklijke Prijs werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door opeenvolgende staatshoofden en Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldend kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 406 kunstenaars beeldmateriaal in, het hoogste aantal van de afgelopen 20 jaar.

De volgende kunstenaars zijn genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020: Rinella Alfonso, Maxime Favre, Philipp Gufler, Danielle Hoogendoorn, Matthijs Jeuring, Sophie Lee, Janne Schipper, Leonie Schneider, Benine du Toit, Wouter Venema, Charlott Weise, Lotte Wieringa, Aafke Ytsma, Iriée Zamblé en Dan Zhu.

Publiek is van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken vanaf 10 oktober t/m 31 december. Het Paleis is geopend van woensdag tot en met zondag. Graag vooraf online reserveren via www.paleisamsterdam.nl

Mededeling aan de redactie (niet voor publicatie): Let op! Er rust een embargo op het bekendmaken van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 tot donderdag 8 oktober 16.00 uur. In afstemming met de betrokken organisaties zijn maatregelen getroffen om de uitreiking in aangepaste vorm (kleine kring)  te kunnen laten plaatsvinden, waarbij de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen. Om die reden geldt voor media een beperkte toelatingsregeling. Geaccrediteerde media ontvangen na sluiting van de accreditatie een programma met nadere informatie. Mocht uw accreditatieverzoek niet worden gehonoreerd, verzoeken wij u ook niet aanwezig te zijn. Ook als u klachten hebt die passen bij corona of terugkeert uit een land waarbij het reisadvies staat dat u in thuisquarantaine gaat, vragen wij u niet aanwezig te zijn en eventueel een vervanger aan te melden. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/in-thuisquarantaine-door-corona Aankomsttijd: 15.00 uur Accreditatie is mogelijk tot uiterlijk maandag 5 oktober 09.00 uur per e-mail naar rvd.pers.kh@minaz.nl onder vermelding van naam, medium en functie. Voor schrijvende  verslaggevers is voorbezichtiging mogelijk op woensdag 7 oktober vanaf 15.00 uur. Accreditatie is mogelijk tot uiterlijk dinsdag 6 oktober 17.00 uur per e-mail naar info@dkh.nl onder vermelding van naam, medium en functie. Ook voor deze voorbezichtiging geldt een beperkte toelatingsregeling. Voor meer informatie over prijswinnaars en de tentoonstelling: Koninklijk Paleis Amsterdam Educatieve Dienst info@dkh.nl www.koninklijkeprijs.nl www.paleisamsterdam.nl  www.youtube.com/paleisamsterdam www.facebook.com/paleisamsterdam   www.twitter.com/paleisamsterdam  www.instagram/paleisamsterdam Rijksvoorlichtingsdienst 070-3564142 www.koninklijkhuis.nl www.youtube.com/koninklijkhuis www.facebook.com/koninklijkhuis www.twitter.com/koninklijkhuis www.instagram.com/koninklijkhuis

Meer binnen deze rubriek