Nederland scoort met 4e plaats op wereldranglijst ijzersterk
Na 2 jaar van terugval trekt de wereldhandel weer aan. De wereldwijde vraag naar goederen en diensten stijgt dit jaar met +4,3% en met +3,9% in 2018. Wie profiteert hiervan het meest? Europa! Volgend jaar steekt de exportgroei in de eurozone met kop en schouders uit boven de groei in China en de VS. Kijken we per land, dan bezet Nederland een ijzersterke 4e plaats op de wereldranglijst, na China, Duitsland en de VS.
Dit blijkt uit het Global Trade Report dat de researchafdeling van Euler Hermes 23 november presenteerde. Als de exportgroei van 2017 en 2018 in geld wordt uitgedrukt, leidt China met +USD 295 miljard, Duitsland volgt met +USD 250 miljard. De VS staan derde met +USD 232 miljard. En dan komt Nederland met +USD 129. De totale exportwinst in de eurozone bedraagt +USD 956 miljard. Oftewel: Europa is de absolute export-winnaar met een exportwinst die 3 keer groter dan de groei in China en 4 keer zo groot als de groei in de VS.
“Prima vooruitzichten”
Volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, zijn de vooruitzichten voor Nederland erg goed. “Nu al zijn we in de EU het beste jongetje van de klas. Kijk naar onze economische groei, dalende werkloosheid, ons concurrentievermogen; niemand doet het in Europa beter. En als je kijkt naar de toekomst dan kent de wereldeconomie 2 belangrijke aanjagers: de digitalisering en de verdere opkomst van de dienstensector; bij uitstek 2 terreinen waar Nederland ook hoog op scoort. Het plaatje ziet er voor ons land prima uit.”
Diensten steeds belangrijker
Volgens het onderzoek van Euler Hermes maakt de verkoop van diensten volgend jaar meer dan 70% uit van het wereldwijde BBP. Volgens Toemen komt dat vooral omdat productiesectoren steeds servicegerichter worden. “We gaan steeds meer naar een groeimodel dat op diensten is gebaseerd in combinatie met slimme online-toepassingen. Behoeften van consument en klant worden steeds dominanter. Goed scorende diensten zijn onderzoek en ontwikkeling, marketing en verkoop, klantenondersteuning en financiële diensten.”
“Blijf investeren in digitalisering”
Door de digitalisering wordt het steeds gemakkelijk om wereldwijd zaken te doen. “Nederland loopt voorop als het gaat om digitalisering en de interneteconomie. Maar pas op, het succes is niet verzekerd. We kampen met een groot tekort aan IT-ers. Voordat je het weet raak je achterop. Vooral in Azië, denk aan Hongkong, China, Taiwan en Zuid-Korea, gaan de digitale ontwikkelingen hard.” Volgens Toemen is het raadzaam dat Nederland blijft investeren in digitalisering (infrastructuur, onderwijs, MKB, regelgeving, etc.) omdat er nog volop groeikansen zijn. Als voorbeelden noemt hij bigdata-analyse, robotisering en 'augmented reality'.
Welke sectoren doen het goed?
Het Global Trade Report van Euler Hermes benoemt een aantal trends in de wereldhandel. Zoals de stijgende verkopen van grondstoffen en basismaterialen. Dat gaat gepaard met stijgende prijzen. Vooral in de energiesector voorziet Euler Hermes een sterke groei. Een andere sector die goed zal scoren de komende jaren zijn de elektronische producten. De verkopen worden aangezwengeld door het versnellen van de particuliere consumptie in opkomende markten, vooral in Azië. Ook goed zijn de vooruitzichten voor sectoren als machinebouw en chemie.
Tegenwind
Is het dan alleen maar hosanna? Toemen: “Zeker niet. Kijk naar de Brexit, die kan kwalijke gevolgen hebben. Zeker voor Nederland. Verder stijgt het aantal handelsbelemmeringen. De VS en India lopen daarbij voorop. Ook een belemmering is de beperkte toegang tot financiële middelen. We zien dat wereldwijd de grensoverschrijdende bankkredieten zijn gedaald in de eerste helft van dit jaar. Voor de crisis spraken we over groeipercentages van 15% per jaar.” Tot slot noemt Toemen de geopolitieke situatie. “Je ziet dat handelsstromen veranderen en opgebroken worden. De spanningen tussen Europa en Rusland zijn daarvan een voorbeeld. In het Midden-Oosten nemen de spanningen alleen maar toe. En kijk ook naar de spanningen tussen China, Zuid-Korea, Japan en de VS. En wie weet wat Trump nog voor ons in petto heeft.”
Het bijbehorende rapport van Euler Hermes kunt u bekijken op: http://www.economischetrends.nl/economisch-onderzoek/209/economic-outlook-trade
25 DEC 2024
24 DEC 2024