Om 20:51 uur vandaag was het zover, Windpark Krammer bereikte de energieproductie van 1 TWh, ofwel 1 miljard KWh. Windpark Krammer is sinds 29 maart 2019 volledig operationeel. Met deze duurzame energieproductie is de uitstoot van maar liefst 450.000 ton CO2-uitstoot bespaard.
Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief voor duurzame energie in Nederland. Het windpark van 34 windturbines op de Krammersluizen is het initiatief van de vijfduizend leden van de energiecoöperaties Deltawind en Zeeuwind. Samen zijn zij voor 60% eigenaar van het windpark.
Voor de afname van de groene stroom van Windpark Krammer hebben DSM, Google, Nobian en Philips een consortium opgericht. Zonder tussenkomst van energiebedrijven nemen de multinationals direct stoom af. Een uniek businessmodel: consumer-to-business, de burger als energieproducent.
Google topman Petran van Hugten: “Windpark Krammer is een sterk voorbeeld van hoe zowel bedrijven als lokale gemeenschappen in Nederland profiteren van groene investeringen terwijl het bijdraagt aan het koolstofarm maken van het energiegebruik.” Google gebruikt de stoom van Windpark Krammer om de energieconsumptie van hun datacenters in Nederland te vergroenen.
Mede dankzij de stroom van Windpark Krammer is Philips als een van de eerste gezondheidstechnologie bedrijven al sinds 2020 wereldwijd CO2-neutraal. “Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze strategie. Windpark Krammer zorgt voor duurzame elektriciteitsvoorziening waarmee we onze Nederlandse activiteiten van groene stroom voorzien,” aldus Hans de Jong, president Philips Nederland.
Volgens Krammer-directeur Marlies Sikken is de productie van de 1TWh een mooie mijlpaal: “Volgens de berekeningen die tijdens de ontwikkeling zijn gemaakt, zouden we deze mijlpaal volgend voorjaar pas bereiken. Dat we hier nu al aan zitten is een mooie opsteker. En een extra uitdaging om het windpark tiptop in conditie te houden. Want dit is wat we willen: zo veel mogelijk groene energie produceren.”
Vice-president van Nobian Marcel Galjee: “Wij feliciteren alle betrokkenen met deze belangrijke mijlpaal. Projecten zoals Windpark Krammer zijn cruciaal om de hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit in onze activiteiten te vergroten en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze groene stroom gaat naar onze fabriek in Rotterdam, waar we voornamelijk chloor en natronloog produceren, allemaal essentiële grondstoffen voor de chemische industrie.”
Voedingsbedrijf DSM draait in Nederland al volledig op groene stroom. DSM vice-president Ron van de Akker: “DSM heeft de ambitie om zo snel mogelijk ook alle wereldwijd ingekochte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. Duurzaamheid is niet alleen DSM’s kernwaarde, het is ook een belangrijke business driver die volledig is geïntegreerd in alles wat we doen.”
Dit is een origineel bericht van Windpark Krammer B.V.
Ga naar alle berichten van deze organisatie.