'Het voorspellen van stijgingen van huizenprijzen is een schot in het duister'

10 JUN 2024 11:49 | NVM

De huizenprijzen zullen blijven stijgen volgens DNB. Met een raming voor +5,9 procent in 2024, +4,1 procent in 2025 en +3,8 procent in 2026. NVM waagt zich niet aan vergezichten over de veronderstelde prijsstijging.

Voorspellen van huizenprijzen lijkt populair. Maar niets is lastiger dan voorspellen vooral als het om de toekomst gaat. Talloze variabelen beïnvloeden de markt. Kopers, verkopers, financiers, woningbouwers, projectontwikkelaars, de overheid, makelaars. Ratio en sentiment strijden daarbij met elkaar en de krapte in de markt maken de ontwikkelingen onvoorspelbaar. Het voorspellen van prijsbewegingen is dan ook als een schot in het duister. NVM presenteert elk kwartaal de woningmakrtcijfers van het voorgaande kwartaal. Dat zijn de meest actuele woningmarktcijfers die zijn gebaseerd op gerealiseerde verkopen. Geen voorspelling maar realiteit.

De woningmarkt is een marktplaats van vraag en aanbod. Alleen zijn die twee variabelen compleet uit balans. Met een actueel tekort van ongeveer 390.000 woningen, vindt er op de woningmarkt een slag plaats om een woning te kunnen kopen. Prijzen stijgen, overbiedingen nemen toe, zowel in aantallen als in hoogte, door het vertrouwen in de economie en het besteedbaar inkomen. Al deze variabelen leiden tot onvoorspelbare en onvoorstelbare prijsstijgingen.

De krapte op de markt is de voornaamste veroorzaker van de prijsstijgingen. Met aanzienlijk meer woningaanbod kan de markt in een wat rustiger vaarwater komen. Als kopers meer keuze krijgen, ervaren ze minder de noodzaak om de hoogste prijs te bieden. Nieuwbouw moet daarin voorzien. Het is alleen een uitdaging om dat op afzienbare tijd te realiseren. Met de realisatie van nieuwbouwprojecten gaat zomaar 8 tot 10 jaar voorbij. Hoe korter die duur kan worden, hoe beter dat is voor de woningzoeker.

Dit is een gezamenlijke inspanning van overheid en bedrijfsleven. De ambities daarvan zijn vastgelegd in de Uitvoeringagenda Wonen.  Die voorziet in de realisatie van 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar tussen 2024 en 2030. De Uitvoeringsagenda Wonen is ondertekend door Aedes, Bouwend Nederland, G40, IPO, IVBN, NEPROM, NVM, VNG, Vereniging Eigen Huis, Vastgoed Belang, WoningBouwersNL en de Woonbond.

De woningvraag blijft groeien door bevolkingsgroei, immigratie en steeds meer 1- en/of 2-persoons huishoudens. Met een stabiele economie, groot consumentenvertrouwen en ruimere leennormen zijn kopers in staat hoge prijzen te betalen. Als de krapte niet duidelijk afneemt blijft de kille wind van vraag en aanbod de prijzen op de woningmarkt aanjagen.


Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed